Jäsenalue
eAsiointi

Arjen valinnat puntarissa

Fysioterapiassa kohdataan eettisiä haasteita jopa viikoittain. Aktiivinen keskustelu onkin tarpeen. Toisaalta, useat fysioterapeutit edelleen kokevat, etteivät he kohtaa työssään eettisiä haasteita lainkaan. He turvautuvat eettisesti haastavissa tilanteissa ensisijaisesti kollegan apuun. Tilanteista pyritään myös keskustelemaan työyhteisön sisällä ja tarvittaessa esimiehen kanssa.

Osallistu keskusteluun arjen tilanteista ja valinnoista

Puntarissa on vaihtuvia väittämiä ja kysymyksiä parin kuukauden välein – kerro mitä mieltä sinä olet ja näet mihin suuntaan vaaka kallistuu. Esimerkkien takana on liiton eettinen toimikunta: Kati Kulju, Marja-Leena Lähteenmäki, Riina Myyryläinen, Anni Rautonen ja Tiina Mäkinen.

Tapausesimerkki 2: Toteutuuko potilaan itsemääräämisoikeus?

Vuodeosastolla työskentelevä fysioterapeutti saa lääkärin lähetteen ikääntyneestä rouvasta, joka on tullut osastolle kotona pärjäämättömyyden takia. Kotona on kaaduttu ja ajoittain potilas ei ole päässyt ylös vuoteesta mennäkseen vessaan. Potilaalla on melko kattavat kotihoidon palvelut. Omaiset eivät pysty tukemaan kotona asumista enempää.

Fysioterapian tavoitteena on parantaa potilaan liikkumiskykyä niin, että hän selviytyy kotona. Potilaan fysioterapia toteutuu säännöllisenä kuntouttavan hoitotyön ja mm. ravitsemuksellisen hoidon ohessa.

Potilas kertoo fysioterapiatilanteissa toistuvasti, ettei oikeastaan enää halua kotiin. Hän ei koe kotona olemista mielekkääksi eikä turvalliseksi. Potilas osallistuu fysioterapeutin ohjaamaan harjoitteluun houkuteltuna, ilman omaa motivaatiota.

Potilaan tilanteesta keskustellaan moniammatillisessa työryhmässä, jossa todetaan kunnan tarjoamien vaihtoehtojen riittämättömyys. Potilas kotiutuu pitkähkön osastokuntoutuksen ja toiminnanvajauksia kompensoivien apuvälinejärjestelyjen sekä palvelujen tuella.

Mitä ajatuksia ja mahdollisia arjen kokemuksia käsite sinussa herättää? Toteutuiko potilaan itsemääräämisoikeus? Osallistu keskusteluun kommentoimalla alle. Kommentointi näkyy ja on käytössä vain kirjautuneille sivuston käyttäjille.

Toteutuuko potilaan itsemääräämisoikeus?

Kyllä
Ei

Case 1: Kohtaaminen

Lue lisää