eAsiointi

Freddy Kaltenborn (1923-2019)

 

Saimme pysähdyttävän suruviestin aamulla 3.5.2019. Professori Freddy Kaltenborn on nukkunut pois. Suomen ortopedisen manuaalisen terapian isää on nyt iso ikävä.

Freddy oli fysioterapian uranuurtajia, ja yksi ortopedisen manuaalisen terapian merkittävimmistä kehittäjistä. Hän oli IFOMPT:n (WCPT:n suurin erikoisalayhdistys) perustajajäsen yhdessä Gregory Grieven, Geoffrey Maitlandin kanssa.

Freddyn rakkaus Suomeen näkyi monella tavalla. Hän toimi mm. 2. maailmansodassa vapaaehtoisena Suomen taistellessa Neuvostoliittoa vastaan. Tosin häneltä otettiin kivääri pois, kun todettiin että hän on alaikäinen. Se ei Freddyä lannistanut, vaan hän jatkoi sodankäyntiä lääkintäjoukoissa. Jo tätä ennen hän oli ehtinyt käydä Suomessa hakemassa kunniaviirin ennen sotaa, kun hän oli voittanut partiolaisena Suomen itsenäisyyten liittyvän kirjoituskilpailun. Palkinnon hänelle ojensi silloinen presidenttimme K-J Ståhlberg.

Freddy oli pohjustamassa Somty ry:n perustamista vuonna 1969, eli 50 vuotta sitten. Saamme myös kiittää häntä yhdessä kollegansa Olaf Evjenthin kanssa siitä, OMT-koulutus aloitettiin täällä 1984, ja siitä että Suomi hyväksyttiin IFOMPT:n täysivaltaiseksi jäseneksi 1992 Vailissä Yhdysvalloissa pidetyssä maailmankongessissa.

Freddy kävi Suomessa kouluttamassa fysioterapeutteja ja lääkäreitä vuosikymmenien aikana lukuisia kertoja. Hänen vaikutuksestaan yhteistyö manuaalisen lääketieteen lääkäreiden ja manuaalisen fysioterapian fysioterapeuttien kanssa on kehittynyt maailman laajuisesti ajatellen aivan poikkeukselliseksi. Hän oli nyt 34 kertaa järjestetyn SMLY:n ja SOMTY:n ”Levin kurssin” ensimmäinen luennoitsija 1986. Tämä kurssi jäi mieleen myös siitä, että se pidettiin samaan aikaan Tsernobylin ydinreaktion vaurioitumisen kanssa. Hän sai myöhemmin lukea lehdistä, että ydinlaskeuma olisi ollut pahimmillaan Lapissa juuri siihen aikaan, ja pelkäsi että hän oli saanut ydinsaastetta niskaansa. Nyt 33 vuotta myöhemmin voimme todeta, että se pikemmin karaisi, kuin kirpaisi. Freddy on aina tähän päivään asti ollut aktiivinen manuaalisen fysioterapian kehittäjä kiertäen viimeiseen asti luennoimassa. Ja tämän vuoden kesäkuussa hänen oli tarkoitus olla puhujana K-E OMT yhdistyksen kongressissa Michiganissa.

Freddyn oppien mukaan jokainen suomalainen fysioterapeutti on peruskoulutuksessa opiskellut manuaalisen terapian perusteita. Raajanivelten mobilisaatio on kirjana ”best seller”, ja on oppikirjana fysioterapiakouluissa kaikilla mantereilla. Myös selkärangan manuaalinen terapia -kirja on monen fysioterapeutin kirjahyllyssä. Kyseisestä kirjasta on monia painoksia, koska Freddy ei koskaan ollut riittävän tyytyväinen kirjaansa, vaan halusi aina ottaa uusimman tiedon niihin.

Freddy ei kumartanut kuvia. Hän sanoi aina suoraan mitä ajatteli. Hänen ajattelunsa oli niin loogista, että oli vaikea olla eri mieltä hänen kanssaan. Hän ajoi fysioterapian autonomisuutta koko uransa ajan, ja oli ensimmäisiä fysioterapeuttien suoravastaanoton puolesta puhujia. Norja, joka on Freddyn kotimaa, on yksi pisimmälle edenneistä maista tässä autonomiassa. OMT-fysioterapeutilla on oikeus ottaa vastaan asiakkaita ilman lääkärin lähetettä heidän saadessa sairasvakuutuskorvauksen. Heillä on myös oikeus lähettää asiakkaat kuvantamiseen tai laboratorio kokeisiin, tai vaikkapa fysioterapiaan.

Maailman Fysioterapiayhdistyksen (WCPT) 19. kansainvälinen kongressi, joka pidetään nyt toukokuussa 2019, tulee jälleen näyttämään kuinka laajalle ja kuinka monipuolisesti fysioterapiaa voidaan toteuttaa. Nykyteknologia, robotit, liikkumisen apuvälineet, aivokuvantamiset jne. ovat tätä päivää. Freddyn tuoma lähestyminen miten kohdata asiakas, miten käyttää käsiä ”aivojen jatkeena”, ei kuitenkaan saa jäädä taka-alalle. Inhimillinen kuuleminen, kosketus, läsnäolo eivät koskaan ole korvattavissa apuvälineillä, jotka voivat jatkossakin olla ”RENKIÄ MUTTA EI ISÄNTIÄ!

Ammatillinen isämme seuraa meitä nyt korkeammalta tasolta universumia ja auttaa meitä varmasti tarvittaessa. Olemme olleet onnekkaita ja ylpeitä kaikista Freddyn opeista ja vuosia kestäneestä ystävyydestä. Niin kauan kuin me tuhannet Freddyn opeissa olleet fysioterapeutit elämme ja jatkamme hänen työtään, niin kauan elää myös Freddy ja hänen maailmanlaajuinen manuaalisen fysioterapian kehittämistyönsä.

Kaivaten ja lämmöllä muistaen

Markku Paatelma ja Eira Karvonen