Liity jäseneksi
eAsiointi

Pirkko Liisa Korkala (1942-2021)

Fysioterapian vahva vaikuttaja

Fysioterapeutti, osastonhoitaja Pirkko Liisa Korkala (ent. Marttinen) menehtyi vaikeaan sairauteen Lappeenrannassa 10.12.2021. Hän oli 79-vuotias, syntynyt Oulussa 5.8.1942.

Korkala kasvoi Oulussa isänsä ja kuusi vuotta vanhemman veljensä kanssa. Äidin hän menetti 11-vuotiaana. Nuoresta asti Korkala oli liikunnallinen. Harrastuksiin kuului voimistelu ja pesäpallon pelaaminen.

Pirkko Korkala kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1962 Oulun yhteislyseosta. Hän opiskeli fysioterapeutiksi (aiemmin lääkintävoimistelija) Invalidisäätiön lääkintävoimistelijakurssilla  ja syvensi opintojaan neurologisessa fysioterapiassa PNF-kurssilla (Proprioceptive neurolomuscular facilitation) Kaiser Foundation Rehabilitation Centerissä, Kalifornian Vallejossa vuosina 1966 – 1967.

Lappeenrannassa aloitettiin lääkintävoimistelijakoulutus syksyllä 1964, ensimmäisenä Helsingin jälkeen. Ylilääkäri Kalervo Ohela oli keskeinen henkilö koulutuksen aloittamisessa. Korkalan ollessa Yhdysvalloissa hän sai kirjeen Ohelalta, joka kutsui hänet Lappeenrannan lääkintävoimistelijakoulutuksen opettajaksi Meeri Jaakkolan jälkeen. Korkala toimi fysioterapian opettajana Lappeenrannassa vuosina 1967 – 1979. Opetus oli vaativaa, koska fysioterapian oppimateriaalin puutteesta johtuen opettaja joutui valmistamaan itse lähes kaiken aineiston opiskelijoille. Oppikirjat olivat pääosin vieraskielisiä. Korkala toi Yhdysvalloista Lappeenrantaan PNF-menetelmän, joka muodosti tuohon aikaan keskeisen osan fysioterapian menetelmäopintoja.

Pirkko Korkala oli pidetty opettaja, joka kannusti opiskelijoitaan erikoistumaan ja jatkamaan opintojaan. Monista hänen opiskelijoistaan tulikin opettajia ja tutkijoita. Korkala oli kiinnostunut opiskelijoistaan heidän valmistumisensa jälkeenkin ja osallistui opettamiensa kurssien kurssijuhliin aktiivisesti myös viimeisinä vuosinaan.

Korkala työskenteli Etelä-Karjalan keskussairaalan fysiatrian osaston osastonhoitajana 1978  – 2005. Uransa aikana hän kouluttautui jatkuvasti. Hän suoritti erikoislääkintävoimistelijan tutkinnon sekä selkäpotilaiden kuntoutukseen kehitetyn kansainvälisen McKenzie-koulutuksen ja toi sen Etelä-Karjalaan. Hän kehitti myös inkontinenssipotilaiden fysioterapiaa Etelä-Karjalassa. Korkala ohjasi fysioterapiaopiskelijoita keskussairaalassa ja toimi vahvana linkkinä koulutuksen ja työelämän välillä. Työtekijöistään hän piti huolta ja varmisti, että heidän täydennyskoulutukseensa löytyi rahaa.

Korkalalla oli laaja näkemys kuntoutuksesta. Hän oli kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista ja suhtautui rakentavalla tavalla kriittisesti erilaisiin terveydenhuollon ja kuntoutuksen epäkohtiin. Hän toimi Lappeenrannan Zonta-järjestössä sekä  kolmannen sektorin yhdistyksissä, muun muassa Kaakkois-Suomen MS-yhdistyksessä.

Pirkko Korkala auttoi ystäviään ja tuttaviaan toimintakykyyn liittyvissä ongelmissa ja oli kiinnostunut ihmisten kuulumisista. Ystävät ja kollegat muistavat hänen loistavan huumorintajunsa ja tilannehuumorinsa.

Monipuolinen kulttuurin ja liikunnan harrastaminen kuuluivat Korkalan elämään keskeisesti. Monet kulttuuritapahtumat tulivat hänelle tutuiksi niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

Korkala palkittiin vuonna 1998 Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitalilla kultaristein. Hän sai myös Suomen Fysioterapeutit – Finlands Fysioterapeuter ry:n kultaisen ansiomerkin vuonna 2005 ansioistaan fysioterapeuttikoulutuksen ja fysioterapiapalveluiden kehittäjänä. Hän oli Etelä-Saimaan Fysioterapeuttien kunniajäsen.

Pirkko Korkalaa jäivät kaipaamaan kaksi tytärtä perheineen, sukulaiset sekä laaja ystävien ja kollegoiden joukko.

 

Tarja Mansikkamäki

Kirjoittaja on Pirkko Korkalan entinen opiskelija