Liity jäseneksi
eAsiointi

Samuli Pigg (1966-2021)

Arvostettu fysioterapeutti ja intohimoinen hiihtäjä

Fysioterapeutti Samuli Pigg menehtyi yllättäen kotonaan Jyväskylässä 55-vuotiaana 25. joulukuuta 2021. Hän oli syntynyt Kivijärvellä 6. syyskuuta 1966.

Samulin ollessa 3 vuoden ikäinen perhe muutti Kinnulaan. Lapsuuden perheeseen kuuluivat äidin ja isän lisäksi veljet Marko ja Sampo sekä sisko Seija. Lapsuudenkoti loi elämälle vankan perustan ja arvopohjan. Kotona oli huolehtivat, rakastavat ja kannustavat vanhemmat sekä tiiviisti yhtä pitävät sisarukset, jotka puuhastelivat paljon yhdessä ja kilvoittelivat milloin missäkin asiassa. Kinnula oli Samulille äärimmäisen tärkeä paikka.

Jatkuva oppiminen, itsensä kehittäminen ja muiden auttaminen oli Samulille tärkeää nuoresta asti. Ensin hän kouluttautui sähköasentajaksi, ajoi myös kotipaikkakunnallaan taksia, mutta varsinaisen työuransa hän aloitti hierojana ja sittemmin urheiluhierojana Kinnulassa. Ala alkoi kiinnostaa yhä enemmän ja niinpä hän päätyi opiskelemaan fysioterapiaa.

Samuli halusi, että hänellä oli hallussaan aina viimeisimmät hoitomenetelmät ja niinpä hän kouluttautui jatkuvasti, erikoistuen faskiaterapiaan. Lukuisat ihmiset ovat kertoneet ja jakaneet kokemuksiaan, kuinka ovat saaneet avun Samulin vastaanotolta vaikeisiinkin vaivoihin, joiden hoitamista oli pidetty jo miltei mahdottomana. Myös Samulin ohjaamilta pilatestunneilta monet ovat saaneet arvokasta oppia ja keinoja kehon hyvinvointiin.

Samuli oli arvostettu ja ammattitaitoinen fysioterapeutti. Paitsi, että hänellä oli vahva substanssiosaaminen, hänellä oli myös ilmiömäinen ihmisten kohtaamisen taito, jossa yhdistyivät vahva läsnäolo hetkessä, yksilön huomiointi ja aito kiinnostus asiakkaasta.
Viimeisimpänä Samuli piti vastaanottoaan Suomen Terveystalolla. Työyhteisön jäsenet muistavat Samulin ahkerana, avuliaana ja iloisena huippuammattilaisena, joka oli aina sanansa mittainen mies.

Samuli oli intohimoinen ja monipuolinen kestävyysurheilija. Urheilu ja etenkin hiihto oli hänelle henkireikä. Samulin nimi oli tuttu näky lähtölistoissa, olipa kyseessä sitten juoksu-, soutu- tai hiihtokisat ja useimmiten tuloslistoista nimi löytyi kärkipäästä. Menestystä tuli juniorivuosina Kinnulan Kimmojen väreissä, sittemmin Pihtiputaan Tuiskua edustaen ja veteraani-ikäisenä Ski Jyväskylän hiihtohaalarissa. Vuosina 1995–1998 Samuli sai kansainvälistä kokemusta toimien Japanin hiihtomaajoukkueen huoltotiimissä, josta matkaan jäi myös elämänmittaisia ystävyyssuhteita.

Viimeisen reilun kymmenen vuoden aikana erityisesti pitkät hiihtomatkat olivat Samulin intohimon kohde: Vasaloppet, Marcialonga, Tarton hiihtomaraton, Finlandia-hiihto, Pogostan hiihto ja monet muut pitkät hiihdot kuuluivat Samulin ohjelmaan. Viimeiseksi jääneessä kilpailussaankin, joulukuun alussa Jyväskylässä, Samuli nappasi sarjansa voiton.

Samuli oli huolehtivainen ja avulias seurakaveri. Ennen viimeiseksi jäänyttä kilpailuaankin hän varmisti, että onhan toimitsijoita tarpeeksi ja totesi, että ei kilpailu ole hänelle niin merkityksellinen että voi hyvin jättää hiihtämättä, jos on tarvetta toimitsijaksi.

Hiihdon lisäksi Samuli oli usein mukana Vihtavuoren Pamauksen soutujoukkueessa ja menestystähän sieltäkin tuli eri väristen mitalien muodossa. Kesäaikaan ohjelmaan kuuluivat myös hölkkä- ja rullahiihtokisat. Useimmiten Samulilta treeneistä kysyttäessä vastaus oli, että kun ei ole ehtinyt juuri lenkillä käymään, mutta kaikki me tiesimme, että Samuli treenasi paljon ja kovaa, koska tulokset sen kertoivat. Marjastuskin oli Samulille erityisen mieluista puuhaa. Pilke silmäkulmassa saatettiin kavereiden kesken kisailla niin lakkasuolla kuin mustikka- ja puolukkametsässä.

Samuli oli huolehtiva ja rakastava isä. Lapset Lyydia ja Aada olivat hänelle kaikki kaikessa ja saivat Samulin jaksamaan vaikeinakin aikoina. Samuli kasvatti lapsistaan rohkeat, hyvät elämänarvot omaavat ja tavoitteelliset nuoret naiset. Koti oli aina viimeisen päälle hoidettu, sen pihat ja puut pensaineen ja kukkaistutuksineen. Aina oli tarjolla Samulin itse leipomia herkkuja, kuten pullaa, munkkeja tai esimerkiksi arabialaista maustekakkua, joista pääsimme yhdessä nauttimaan. Samuli halusi, että tytöillä oli viihtyisä, siisti ja turvallinen koti, jossa oli aina ovet auki paitsi Samulin omille ystäville myös Lyydian ja Aadan ystäville. Samuli haaveili käynnistä Japanissa yhdessä Lyydian ja Aadan kanssa, olihan Lyydia aloittanut opiskelemaan japanin kieltäkin. Kohtalo päätti kuitenkin Samuli-isän osalta toisin.

Samuli Gabrielia, enkelin kaimaa, jäivät kaipaamaan tyttäret Lyydia ja Aada, äiti Aune, sisarukset Seija, Marko ja Sampo perheineen, kummilapset sekä muut sukulaiset. Samulin myötä menetimme hyvän hiihtokaverin, luotettavan ystävän ja arvostetun fysioterapeutin sekä työyhteisön jäsenen.

Anne Mäkinen
Veikko Tuovinen

Kirjoittajat ovat Samuli Piggin ystävät