Liity jäseneksi
eAsiointi

Pirjetta Taskinen os. Pekkala (1951-2020)

Fysioterapeutti, terveydenhuollon maisteri ja Bobath-kouluttaja Pirjetta Taskinen, oman ammattitaidon jatkuva kehittäjä, neurologinen fysioterapeutti, useamman terapeuttipolven kouluttaja ja innovatiivinen yrittäjä on poissa.

Pirjetta valmistui lääkintävoimistelijaksi Tampereen sairaanhoito-opistosta 1973, erikoislääkintävoimistelijaksi Helsingin IV sairaanhoito-oppilaitoksesta 1977, terveydenhuollon maisteriksi Tampereen yliopistosta 1992 ja Bobath-kouluttajaksi Sveitsissä 2001. Pirjetta kehitti ammattitaitoaan jatkuvasti myös tutkintojen ulkopuolella, sekä Suomessa että ulkomailla.

Pirjetta on tullut tutuksi monelle suomalaiselle fysioterapeutille uransa aikana. Valmistuttuaan hän toimi fysioterapeuttina ja osastonhoitajana Tampereen keskussairaalassa ja asiantuntijaopettajana fysioterapiakoulutuksessa. Pirjetta oli vahva toimija tamperelaisen neurologisen fysioterapian erikoistumiskoulutuksen ja neurologisen fysioterapian täydennyskoulutuksen käynnistämisessä ja kehittämisessä. 1982 hän aloitti työn yksityisessä kuntoutuskeskuksessa ja 1994 Pirjetta perusti Tampereelle oman yrityksen Neuroterapia, nykyisin moniammatillinen Premius Kuntoutus. Pirjetta oli rohkea ja innovatiivinen fysioterapiayrittäjä. Aivan kouluajoilta asti hänet muistetaan erittäin määrätietoisena ja sitkeänä tavoitteissaan.

Premius Kuntoutusta johtaa nyt Pirjetan tytär Pirta, joka koki työelämään kasvamisen äitinsä kanssa upeana. Heillä oli alusta asti sanaton yhteys ja omat roolit. Kumpikaan ei kyseenalaistanut toistaan ja kehittämistyö sai tilaa kasvaa ja näkyä. Premius Kuntoutus työllistää n. 70 henkilöä tällä hetkellä ja tarjoaa asiakkailleen innokkaan, taitavan tiimin ja hienot puitteet.

Yrityksessään Pirjetta sovelsi lukuisia omaperäisiä ideoita. Uutta oli OMT-lähestymistavan yhdistäminen neurologiseen fysioterapiaan, jotta kuntoutujan ongelmat voidaan kohdata kokonaisvaltaisesti, mistä yritys sai Fysioterapialiiton Laatupalkinnon 2002. Terapia seniori-juniori-parityöskentelynä tuki kokemuksen ja ideoiden vaihtoa.

Kouluttajana Pirjetta oli monipuolinen. Hän jakoi tietojaan ja osaamistaan erityisesti neurologisesta fysioterapiasta, Bobath-konseptiin perustuen. Uransa aikana hän piti kymmeniä kursseja ja lyhyempiä koulutustapahtumia ympäri Suomea.

Pirjetta oli tarmokas ja monipuolinen toimija työssään ja opiskelussaan, joka jatkui koko työuran ajan. Valmistuakseen Bobath-kouluttajaksi Sveitsissä hän järjesti perheeseen saksankielisen vaihto-opiskelijan vuodeksi käytännön kielitaidon kohentamiseksi.

Yrityksen, koulutusten ja perheen huoltamisen lisäksi Pirjetta järjesti itselleen lähes joka päivä aikaa ammatillisen teorian lukemiseen, käsitöiden tekemiseen ja kuntoiluun.  Pirjetta harrasti mm. lentopalloa ja pienestä koostaan huolimatta oli pippurinen ja liikkuva kenttäpelaaja.

Pirjetalle oli hyvin tärkeä oma perhe ja lastenlapset. ”Äiti rakasti lapsia, niin serkkujamme kuin ystäviämme. Kaikki olivat aina hänen herkkupöytien ääressä, maistoivat sämpylöitä ja saivat hänen omatekemiä vaatteitaan tai neulomisiaan, jos tahtoivat.” Kaiken kiireen keskellä hän jaksoi myös iloita ystäviensä kanssa ja tukea sekä auttaa tarvittaessa.

Pirjettaa jäävät kaipaamaan hänen omaistensa lisäksi iso joukko hänet tunteneita kollegoja.

Pirta Piiroinen
Marjo Hilska
Marja-Leena Lähteenmäki
Maj-Britt Forsbom
Riitta Sairanen

Kirjoittajat ovat tytär ja joukko kollegoita