eAsiointi

Uusin numero 5/2019

» Katso uusimman lehden sisällysluettelo tästä
» Lue sähköinen lehti (kirjautumisohje alla)

Pääkirjoitus

Millainen on sinun polkusi opiskelijana?

Fysioterapian ammattilaiseksi kasvetaan. Vain kasvutavat vaihtelevat. Merja Kurunsaaren väitöstutkimus avaa polkuja, joiden kautta fysioterapeutiksi opiskelevat etenevät ammatillisiksi osaajiksi (s. 18). Nämä polut ovat teoreettisia tarinamalleja, eikä mikään niistä ole toista parempi.

Tarinamalleja löytyi viisi. Ymmärrys niistä auttaa opiskelijaa paitsi reflektoimaan omaa työskentelyään myös valmistautumaan opiskeluun ja oman ammattitaidon kehittämiseen.

Kaikissa malleissa opiskelijoiden tunteiden merkitys nousee vahvasti esille asiakkaiden, fysioterapeuttien ja muiden ammattilaisten välisissä vuorovaikutustilanteissa. Emotionaalisen osaamisen oppiminen ja kehittyminen tulisikin Kurunsaaren mukaan huomioida korostetummin erilaisissa pedagogisissa ratkaisuissa.

Mitä mieltä sinä olet? Auttavatko tunteet sinua kehittymään – tätä sinun kannattaa kysyä itseltäsi matkasi aikana.

Opetuksen tavoite on tukea sinua kasvamaan aktiiviseksi, itseohjautuvaksi ja reflektiiviseksi alan toimijaksi. Asiakkaiden ja fysioterapeuttien välisessä yhteistyössä ei ole tilaa one-size-fits-all-ratkaisuille.

Uusia näkökulmia fysioterapiaan saa koulutuksilla mutta myös verkostoitumalla ja osallistumalla kongresseihin, kuten ensimmäiseen Fysioterapeuttien maailmanjärjestön kongressiin osallistuneet opiskelijat kertovat tässä numerossa. Fysioterapia on universaali kieli, Mikko Julin kirjoittaa. Murteita riittää, mikä tekee polustasi entistä kiinnostavamman.

Työelämälähtöiset, moniammatilliset hankkeet ja harjoittelut ovat tärkeitä opiskelukanavia. Etenkin sosiaali- ja terveydenhuollossa on tunnettava toisten ammattilaisten merkitys asiakkaan arjessa. Hyvissä handuissa himassa -hanke on tästä yksi esimerkki (s. 26). Yksi sen tavoitteista on myös lisätä kotihoitotyön vetovoimaisuutta.

Mitään fysioterapian tai kuntoutuksen alaa ei kannata sulkea pois ainakaan ennakkoluulojen vuoksi. Anna eri alojen puhutella sinua. Osaamisesi pääomaa voit kasvattaa toivomaasi suuntaan, kun olet ensin tutustunut syvällisemmin fysioterapiaan ja työelämään.

Opiskeluaika on paras ympäristö virheistä oppimiseen, eikä virheitä tule pelätä. Tämä lienee yksi parhaimmista viisauksista, joita Aleksei Grabtchak on koonnut sinulle Opiskelijaboksiin. Osaamattomuuden tunne on yleistä ja tarpeellistakin. Sanoisin, normaalia.

Tarpeen vaatiessa apua löytyy, vaikkapa kiertueella olevalta liiton opiskelijayhdyshenkilö Mauri Katajistolta tai opiskelijamentoroinnista. Mentoroinnin avulla yhdessä kerrataan ja pohditaan askarruttamaan jääneitä aiheita (s. 58). Oleellista on kollegiaalisuuden harjoittaminen – arvo, jota korostetaan myös Suomen Fysioterapeuttien eettisissä ohjeissa. Joko muuten olet tutustunut niihin?

Anna palaa, etsi ja elä oma polkusi. Mukaile mutkia ja käännä kiviä.

Saija Suominen
päätoimittaja
@saisuomi

 

Sähköinen lehti ja arkisto

Liiton jäsenet voivat lukea Fysioterapia-lehden myös sähköisenä Lukusali-palvelussa. Arkistosta löydät myös aiemmat numerot kahden vuoden ajalta.

Kirjautumisosoite: www.lukusali.fi
Käyttäjätunnus: oma sukunimi kokonaan ISOIN kirjaimin
Salasana: oma jäsennumero

Kirjautumisen jälkeen Fysioterapia-lehti löyty valikosta ”Terveys”.

Ongelmatilanteissa:
toimisto@suomenfysioterapeutit.fi, p. 0207 199 590