20/03/2020

Hallitus julkaisi tukitoimensa yrittäjille

Valtioneuvosto tiedotti tänään 20.3. uusista tukitoimista koronavirustilanteeseen liittyen. Alle on koottu niistä terveydenhuollon kannalta keskeisimmät.

1) Yrittäjien ja freelancereiden työttömyysturva varmistetaan. Työttömyysturvan saaminen ei jatkossa edellytä yrityksen lopettamista. Odotamme konkreettisia ohjeita työttömyysturvan hakemiseen ja tiedotamme niistä myöhemmin.

2) Rahoitusta kohdennetaan erityisesti eniten kärsiville toimialoille. Valmisteilla on selkeä sapluuna yrittäjän avuksi ja tueksi.  Valtioneuvoston tavoitteena on, että ensi viikolla jokainen yrittäjä tietää miten menetellä. Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus ELY avaa rahoitushaun ensi viikon alussa. Yrittäjiä kehoitetaan olemaan ensimmäiseksi yhteydessä omaan pankkiin tai rahoittajaan. Pankeilla on valmius sopia esimerkiksi lyhennysvapaista ja maksuaikajoustoista sekä ohjata asiakasta eteenpäin.

3) Työttömyysturvan omavastuupäivät poistetaan lomautuksissa ja irtisanomistilanteissa. Työttömyysturvan piiriin pääsee heti. Työssäoloehtoa lyhennetään ja työttömyysturvan omavastuuaika poistuu.

4) Lomautuspäätökset nopeutuvat. Ilmoitusaika lyhenee 14 päivästä viiteen päivään. Lomautusoikeus laajennetaan koskemaan myös määräaikaisia työntekijöitä.

5) Työeläkemaksua alennetaan 2,6 %. Se toteutetaan mahdollisimman nopeasti ja on voimassa vuoden 2020 loppuun.