30/04/2020

Kunta-alalle ei vieläkään saatu sopua – JUKO vaatii kuntakriisiin nyt erillisratkaisua

 

Kunta-alan työehtosopimusneuvotteluissa ei päästy ratkaisuun vielä tänäänkään. Neuvottelijoiden jo hyväksymä valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan sovintoratkaisuesitys, jonka hyväksymisen takaraja oli asetettu tälle päivälle klo 12:een mennessä, ei lopulta mennyt läpi, koska Tehyn ja Superin hallinnot hylkäsivät sen.

Sekä Suomen Fysioterapeuttien puheenjohtaja Tiina Mäkinen että Suomen Toimintaterapeuttiliiton puheenjohtaja Kristina Holmberg pitävät sopimuksen kaatumista valitettavana.

– Tarjolla oli kuntoutusalan ja jäsenistömme kannalta hyvä, moniammatillinen ratkaisu. Todella harmillista, että tämä ei kaikille käynyt, Mäkinen toteaa.

– Sopimus olisi ollut iso askel oikeaan suuntaan ja osittaisista kompromisseista huolimatta se olisi mahdollistanut kuntoutusalan ammattien tarkastelun hoitotyöstä erillisenä, jatkaa Holmberg.

”On kohtuutonta, jos työntekijät eivät pääse eroon kikystä, eivätkä saa edes yleisen linjan palkankorotuksia”

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO edellyttää, että kriisiytyneessä kuntasovittelussa ryhdytään nyt valmistelemaan erillisratkaisua.

– Vaadimme Kuntatyönantajaa palaamaan neuvottelupöytään niiden järjestöjen kanssa, jotka ovat valmiita etsimään ratkaisua ja sopimaan. On kohtuutonta, jos työntekijät eivät pääse eroon kikystä, eivätkä saa edes yleisen linjan palkankorotuksia, painottaa JUKOn hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen.

JUKO tähdentää, että Kuntatyönantaja ei voi jättää koko kunta-alaa panttivangiksi sen vuoksi, että Tehy ja Super ovat hylänneet valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan esityksen kuntien yleiseksi virka- ja työehtosopimukseksi sekä pääsopimuksen uudistamiseksi.

– Erillisratkaisu on mahdollinen, koska kunnallinen pääsopimus eli neuvottelumenettelyä koskeva sopimus on päättynyt kokonaan, sanoo JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren.

 

Lisätiedot:

Suomen Fysioterapeutit ry:n puheenjohtaja Tiina Mäkinen p. 040 507 7382
tiina.makinen@suomenfysioterapeutit.fi

Suomen Toimintaterapeuttiliitto ry:n puheenjohtaja Kristina Holmberg p. 040 759 5588
kristina.holmberg@toimintaterapeuttiliitto.fi

JUKOn hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen p. 0500 652 872
olli.luukkainen@oaj.fi

JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren p. 040 568 2798
maria.lofgren@juko.fi

 

Sopimusneuvotteluihin ja sovitteluun ovat osallistuneet JUKO, Julkisen alan unioni JAU (JHL ja Jyty), Sote (Super, Tehy ja Suomen pelastusalan ammattilaiset) ja KT Kuntatyönantajat.

Kuntien noin 420 000 palkansaajan virka- ja työehtosopimuksista on neuvoteltu tammikuun puolivälistä lähtien. Heistä joka kolmas kuuluu akavalaiseen liittoon ja on JUKOn sopimusten piirissä. Kuukausi sitten työehtokiistan osapuolet pyysivät vapaaehtoista sovittelua.

JUKOa edustavat pääneuvotteluryhmässä Olli Luukkainen (OAJ), Maria Löfgren (JUKO), Laura Lindholm (Lääkäriliitto) ja Jari Järvi (KTK Tekniikan Asiantuntijat).

JUKOn kuntasektorin sopimusalat: kunnallinen yleinen virka- ja työehtosopimus (KVTES), kunnallinen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimus (OVTES), kunnallinen lääkärien työehtosopimus (LS) ja kunnallinen teknisen henkilöstön virka- ja työehtosopimus (TS).