22/12/2023

Alueelliset erot työttömyydessä voimistuivat marraskuussa

Avoimien fysioterapia-alan työpaikkojen määrä on vähentynyt lokakuuhun verrattuna valtaosassa maakuntia. Eniten pulaa työpaikoista on Pirkanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla ja Pohjois-Karjalassa, jossa yhtä työpaikkaa kohden on 3-5 työtöntä työnhakijaa. Keski-Suomessa ja Lapissa tilanne on lokakuuhun nähden hieman helpottanut.

– Avoimet työpaikat ovat lisääntyneet reilusti Keski-Suomessa ja Lapissa sekä jonkin verran Pohjois-Karjalassa ja Pirkanmaalla, kertoo Suomen Fysioterapeuttien erityisasiantuntija Juho Korpi.

Fysioterapeuteista on pulaa Kainuussa, Kymenlaaksossa, Kanta-Hämeessä, Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa, jossa työnhakijoita on yhdestä kahteen työpaikkaa kohden. Työnhakijoiden (ml. työelämässä olevat) määrä on lokakuuhun verrattuna vähentynyt etenkin Kainuussa, Etelä-Karjalassa, Pohjois-Savossa ja Kymenlaaksossa.

– Kymenlaaksossa työttömyys on lokakuuhun verrattuna vähentynyt kaikkien eniten ja siellä ollaan jo lähellä työntekijäpulaa, Korpi toteaa.

Avoimia työpaikkoja oli lokakuun tapaan eniten Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa. Muutosta lokakuuhun verrattuna oli eniten Keski-Suomessa ja Lapissa, jossa avoimien työpaikkojen määrä lisääntyi suhteellisesti eniten. Työpaikkoja oli lokakuuta enemmän tarjolla myös Pirkanmaalla ja Pohjois-Karjalassa.

Fysioterapeuttien työttömyys on vähentynyt Kymenlaakson lisäksi myös Pirkanmaalla, Satakunnassa, Etelä-Karjalassa ja Varsinais-Suomessa. Toisaalla työttömyys on lisääntynyt, voimakkaimmin Pohjois-Pohjanmaalla ja Pohjois-Karjalassa. Lukumäärällisesti eniten työttömiä on edelleen Uudellamaalla, Pohjois-Pohjanmaalla, Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa.

– Uudellamaalla tilanne on jo pitkään ollut se, että sekä työttömiä työnhakijoita että avoimia työpaikkoja on paljon. Joko vaihtuvuus on suurta, tai alueella on muuta Suomea voimakkaampi Kohtaanto-ongelma, Korpi pohtii.

Työttömyys keskittyy muutoinkin suuriin kaupunkeihin. Helsingissä kokoaikaisesti työttömänä oli marraskuun lopussa 51 fysioterapeuttia, Oulussa 31, Tampereella 19, Jyväskylässä 21, Espoossa 15, Turussa ja Vantaalla 13, Joensuussa 12, Kuopiossa ja Lappeenrannassa 8, Rovaniemellä 6 ja Lahdessa ja Porissa 5. Kuudessakymmenessäkuudessa muussa kunnassa oli pieni määrä (1-3) työttömiä fysioterapeutteja. Marraskuussa kokoaikaisesti lomautettuna oli 12 fysioterapeuttia ja osittain lomautettuna 24. Muutokset ovat vähäisiä lokakuuhun verrattuna.

Kaikkiaan marraskuussa 2023 koko suomessa oli 379 työtöntä fysioterapeuttia ja 205 avointa työpaikkaa.

Työpaikkojen ja työnhakijoiden määrän löydät alla olevalta kartalta. Katso yksityiskohtaiset tiedot Fysioterapeuttien työllisyys -sivulta.

 

Alueelliset erot työttömyydessä voimistuivat marraskuussa

Juho Korpi

Erityisasiantuntija
(ammatilliset asiat, terveys- ja koulutuspolitiikka)

p. 0400 166 506
juho.korpi@suomenfysioterapeutit.fi

» Lähetä suojattu sähköposti