21/02/2024

Fysioterapeuttien työttömyys lisääntyi tammikuussa

Fysioterapeuttien työllisyystilanne jatkui tammikuussa haastavana. Uusia työpaikkoja avautui selvästi joulukuuta enemmän, mutta samaan aikaan lisääntyi myös työttömien määrä. Alueelliset erot ovat edelleen merkittäviä, toisaalla on työntekijäpula ja toisaalla pulaa työpaikoista.

Avoimien työpaikkojen määrä piristyi lähes koko Suomessa. Pulaa työpaikoista on kuitenkin edelleen etenkin Keski-Suomessa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Pirkanmaalla, sekä nyt myös Pohjois-Karjalassa. Näillä alueilla yhtä työpaikkaa kohden on neljästä yhteentoista työtöntä työnhakijaa. Eniten avoimia työpaikkoja oli tuttuun tapaan Uudellamaalla.

– Pohjois-Savon rekrytointibuumi jatkui tammikuussa, siellä on ollut 35 työpaikkaa avoimena, iloitsee Suomen Fysioterapeuttien erityisasiantuntija Juho Korpi.

Työntekijöistä on pulaa Kymenlaaksossa, Keski-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Pohjois-Pohjanmaalla, Keski-Suomessa, Pirkanmaalla ja Pohjois-Karjalassa on puolestaan kovaa kilpailua työpaikoista. Etelä-Pohjanmaalta ei saatu tietoja avoimista työpaikoista.

– Etelä-Karjalassa, Etelä-Savossa ja Etelä-Pohjanmaalla työtä on etsitty selvästi joulukuuta vilkkaammin, muutoin työnhakijoiden määrässä ei ole kovin suuria muutoksia joulukuuhun verrattuna, Korpi toteaa.

Työttömyys on lisääntynyt, lomautukset vähentyneet

Työttömien työnhakijoiden määrä on lisääntynyt voimakkaasti kaikkialla Suomessa. Voimakkaimmin työttömyys on kasvanut Päijät-Hämeessä ja Lapissa.

– Opiskelijoiden valmistuminen selittänee työttömien määrän kasvua, mutta taustalla voi olla muutakin. Suunta pitäisi saada kääntymään mahdollisimman pian, Korpi pohtii.

Lukumäärällisesti eniten työttömiä oli edelleen Uudellamaalla, Pohjois-Pohjanmaalla, Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa. Työttömyys keskittyy suuriin kaupunkeihin, joista lähes jokaisessa työttömien määrä lisääntyi joulukuuhun verrattuna. Toisaalta työttömyys ulottuu myös pienemmille paikkakunnille. Joka neljännessä kunnassa oli tammikuussa ainakin yksi työtön fysioterapeutti.

Tammikuun positiivisin uutinen oli lomautusten määrän merkittävä väheneminen. Kokoaikaisesti lomautettuna oli 11 fysioterapeuttia, 28 vähemmän kuin marraskuun lopussa. Osittain lomautettuna olevien määrä ei muuttunut, joulukuun lopussa lyhennetyllä työviikolla oli 20 fysioterapeuttia.

– Muilla aloilla lomautukset ovat alkaneet lisääntyä. Toistaiseksi fysioterapia-ala vaikuttaa tältä onneksi säästyneen, mutta etenkin yksityisellä sektorilla tilanne on haastava ja asiakkaita tarvittaisiin lisää, Korpi harmittelee.

Kaikkiaan tammikuussa 2024 Suomessa oli 511 työtöntä fysioterapeuttia ja 295 avointa työpaikkaa. Työttömien määrä lisääntyi joulukuuhun verrattuna 18 prosenttia ja avoimien työpaikkojen määrä 39 prosenttia.

» Lue työllisyystilanteesta ja avoimista työpaikoista lisää täältä.

 

Fysioterapeuttien työttömyys lisääntyi tammikuussa

Juho Korpi

Erityisasiantuntija
(ammatilliset asiat, terveys- ja koulutuspolitiikka)

p. 0400 166 506
juho.korpi@suomenfysioterapeutit.fi

» Lähetä suojattu sähköposti