Eettisyys korostuu kun mitataan lapsen toimintakykyä

Fysioterapia-lehti haluaa tuoda toimintakyvyn arvioimista näkyväksi ja edistää aiheesta käytävää keskustelua. Tämä artikkeli on toimintakykyä käsittelevän juttusarjan kolmas osa. Sarja tehdään yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n sekä Toimintakyvyn mittaamisen ja arvioinnin kansallisen asiantuntijaverkoston TOIMIAn kanssa. Se on samalla lehden tapa juhlistaa 75-vuotiasta liittoa ja 65 vuotta täyttävää lehteä. Jäsenet voivat kommentoida aihetta ja esittää siitä kysymyksiä jutun lopussa.

Ensimmäinen lapsia koskeva TOIMIA-suositus saadaan käyttöön todennäköisesti jo keväällä 2019, kertoo THL:n kehittämispäällikkö Ulla Korpilahti. Suositus koskee lasten ja nuorten elämänlaadun arviointia ja siinä käytettäviä mittareita.

Vanhemmat saapuvat vastaanotolle pitkäaikaissairaan lapsensa kanssa. Sairauden hoito on tasapainossa eikä lapsella ole fyysisiä oireita. Silti vanhemmat kertovat epämääräisestä tunteestaan, että lapsella ei ole kaikki hyvin.

Fysioterapeutti haastattelee perhettä ja lasta ja päätyy samaan lopputulokseen: tilannetta on syytä kartoittaa tarkemmin.

Tämä on yksi esimerkki asiakastilanteesta, jossa fysioterapeutti voi hyötyä lapsille ja nuorille suunnatuista elämänlaatumittareista, kuvailee kehittämispäällikkö Ulla Korpilahti Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Korpilahti toimii asiantuntijasihteerinä TOIMIAn lasten ja nuorten toimintakyvyn arvioinnin asiantuntijaryhmässä.