Uusi suositus auttaa MS-potilaan kuntoutuksessa

Fysioterapia-lehti haluaa tuoda toimintakyvyn arvioimista näkyväksi ja edistää aiheesta käytävää keskustelua. Tämä artikkeli on uuden, toimintakykyä käsittelevän juttusarjan toinen osa. Sarja tehdään yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n sekä Toimintakyvyn mittaamisen ja arvioinnin kansallisen asiantuntijaverkoston TOIMIAn kanssa. Se on samalla lehden tapa juhlistaa 75-vuotiasta liittoa ja 65 vuotta täyttävää lehteä. Jäsenet voivat kommentoida aihetta ja esittää siitä kysymyksiä jutun lopussa.

MS-tautia sairastavan henkilön toimintakyvyn mittaamiseen julkaistiin päivitetty suositus TOIMIA-tietokannassa joulukuussa. Suositus tarjoaa työkaluja nyt myös uupumuksen arviointiin.

Multippeliskleroosi eli MS-tauti on etenevä keskushermoston eli aivojen ja selkäytimen sairaus, jonka oireet vaihtelevat yksilöllisesti. MS-tautia sairastavan toimintakyvyn rajoitteet liittyvät yleisimmin kävelyyn, uupumukseen ja mielialaan.

Valtakunnallisen MS-tautirekisterin diagnoositietojen perusteella Suomessa on yli 9 000 MS-tautia sairastavaa (Duodecim 2017:133:1715-2). Diagnoosi tehdään tavallisesti noin 20–40-vuotiaana.

MS-tautia sairastavan henkilön toimintakyvyn mittaamiseen on nyt saatavilla uusi suositus, joka julkaistiin TOIMIA-tietokannassa joulukuussa. Suositus on tehty erityisesti MS-kuntoutujan liikkumisen ja uupumuksen arviointiin. Tasapainon ja liikkumisen häiriintyminen on yksi MS-taudin tavallisimpia oireita, ja poikkeuksellista uupumusta kokee jopa 80 prosenttia potilaista.