07/02/2018

Kati Pasanen on Vuoden Fysioterapeutti 2017

Vuoden 2017 Fysioterapeutiksi on valittu filosofian tohtori, fysioterapeutti Kati Pasanen, joka työskentelee professorina Calgaryn yliopistossa Kanadassa Sport Injury Prevention Recearch Centressä (SIPRC). Se on yksi kymmenestä Kansainvälisen Olympiakomitean tutkimuslaitoksesta. Valinnassa painoivat nimenomaan Pasanen vahvat tieteelliset näytöt.

– SIPRC on maailmanluokan tutkimusyksikkö, joka tarjoaa hyvät mahdollisuudet kehittää ja laajentaa omaa tutkimusosaamistani, Kati Pasanen toteaa.

– Valinta Vuoden Fysioterapeutiksi on minulle suuri kunnia. Koen sen kunnianosoitukseksi kaikille meille liikuntavammojen ehkäisyn asiantuntijoille. Toivon, että tämän myötä tutkittuun tietoon perustuva vammojen ehkäisytyö saa lisää näkyvyyttä.

Pohjana vankka oma urheilutausta

Kati Pasanen keskittyi UKK-instituutissa tekemässään väitöskirjassa vammojen ehkäisyyn salibandyssa, jota hän itsekin on pelannut SM-liigatasolla. Tutkimuksen mukaan viikoittainen liiketaitoharjoittelu vähensi pelaajien alaraajavammoja peräti 66 %. Se valittiin vuoden 2008 parhaaksi liikuntalääketieteen tutkimukseksi Suomessa.

Pasanen on harrastanut aktiivisesti myös mm. jääkiekkoa ja jalkapalloa. Lisäksi hän on toiminut valmentajana jääkiekossa ja salibandyssä miesten, naisten ja juniorien joukkueissa, sekä salibandyssä myös naisten maajoukkueen valmentajana 2008-12.

– Calgaryn yliopiston Kinesiologian tiedekuntaan perustettiin vuonna 2016 uusi professuuri ”Professor Injury Prevention, Sport Medicine & Rehabilitation”, Kati Pasanen kertoo. – Kiinnostuin siitä ja tulin valituksi. Tutkimuksemme toteutetaan osavaltion high schooleissa ja urheiluseuroissa, lajeina jääkiekko, koripallo, jalkapallo, lentopallo, rugby, maahockey, laskettelu ja lumilautailu. Tutkimuksia on myös rodeossa ja baletissa. Nämä kaikkihan ovat lajeja, joissa tulee paljon vammoja ja niiden hoidossa suuria kustannuksia.

– Toimin edelleen myös vierailevana professorina UKK-instituutissa, jossa minulla on käynnissä neljä tutkimushanketta. Toimin myös Suomen Valmentajissa valmennuksen kehittäjänä ja FYSI ry:ssä kouluttajana. Monet tutkimusideoistani ovat nousseet esille juuri valmennustyöni kautta, ja vastaavasti tutkimus tuo koko ajan uutta tietoa ja uusia työkaluja valmennukseen.

Fysioterapeuteissa on monen lajin huippuosaajia 

Suomalaiseen susijengi- ja Lauri Markkanen -huumaan istuu hyvin se, että Kati Pasanen toimii päätutkijana laajassa koripallotutkimuksessa, jossa on mukana lähes tuhat nuorta pelaajaa.

– Tässä kahden vuoden mittaisessa tutkimuksessa tutkimme vammojen riskitekijöitä, esim. harjoituskuormituksen yhteyttä vammariskiin. Erityisesti keskitymme patella- ja akillesjänteen rasitusvammoihin.

– Tutkimme myös vähenevätkö vammat liiketaitolämmittelyohjelman avulla. Tämän ohjelman liikkeet ovat samoja, joita käytin myös väitostutkimuksessani.

– Mielestäni fysioterapian mahdollisuuksia ei Suomessa tunneta ja hyödynnetä vielä riittävästi, toteaa Kati Pasanen lopuksi. – Väestössä ja ympäristössä tapahtuvien muutosten takia tarvitaan koko ajan enemmän koulutettuja osaajia terveyden edistämiseen, vammojen ehkäisyyn ja fyysisen aktiivisuuden lisäämiseen.

Huippuosaaja Kati Pasanen edustaa fysioterapeuttien laajaa asiantuntijakirjoa. Aiemmin Vuoden Fysioterapeutiksi on valittu mm. hyvä esimies ja menestynyt yrittäjä, innovatiivinen vanhustyön edistäjä ja psykofysioterapian asiantuntija.

Vuoden Fysioterapeutti on fysioterapian alan edustushenkilö, jonka valitsevat yhdessä Suomen Fysioterapeutit ry ja Tempur Sealy Suomi Oy. Valittu saa myös 2000 euron arvoisen Tempur-stipendin. Ensimmäisen kerran Vuoden Fysioterapeutti valittiin vuonna 2008. Suomen Fysioterapeutit – Finlands Fysioterapeuter ry – on Suomen laillistettuja fysioterapeutteja ja alan opiskelijoita yhdistävä ammattiliitto, joka vaikuttaa aktiivisesti sosiaali- ja terveydenhuollon, kuntoutuksen ja fysioterapian alueilla.

Lisätietoja:

Vuoden Fysioterapeutti Kati Pasanen, puh. +1 403-220-8426, kati.pasanen@ucalgary.ca

Puheenjohtaja Tiina Mäkinen, Suomen Fysioterapeutit ry, puh. 040 507 7382, tiina.makinen@suomenfysioterapeutit.fi

Myynti- ja markkinointipäällikkö Pasi Koistinen, Tempur+Sealy Suomi Oy, puh. 050 324 1647, pasi.koistinen@tempur.fi

Aluemyyntipäällikkö, fysioterapeutti Juha Borodulin , Tempur+Sealy Suomi Oy, puh. 046 878 3378, juha.borodulin@tempur.fi

Julkaistu: 21.12.2017 11:15