05/12/2019

Edustajisto linjasi tulevien vuosien toimintaa

Liiton osallistuminen seuraavaan fysioterapeuttien maailmankongressiin herätti edustajiston kokouksessa 22.11.2019 runsaasti keskustelua ja puheenvuoroja. Kongressi pidetään vuonna 2021 Arabiemiraattien Dubaissa, jonka ihmisoikeuksiin liittyvät ongelmat ovat keskusteluttaneet paljon myös muissa maailmanjärjestö WCPT:n jäsenmaissa.

Tällä hetkellä ainakin Norja, Tanska, Iso-Britannia ja Uusi-Seelanti ovat jo päättäneet, että eivät lähetä kongressiin virallista delegaatiota. Osa jäsenmaista myös suosittelee, etteivät yksittäiset jäsenet osallistuisi kongressiin.

Suomen Fysioterapeuttien edustajisto linjasi yksimielisesti, että liitto ei lähetä kongressiin virallista delegaatiotaan, eikä myönnä apurahoja kongressiin osallistumiseen. Samalla kehotetaan jäsenistöä pohtimaan kriittisesti omaa osallistumista ja mahdollisuuksien mukaan suosimaan muita tieteellisiä kongresseja. Hyviä vaihtoehtoja on tarjolla runsaasti.

Toimintavuosi 2020 käynnistyy neuvotellen

Perinteiseen tapaan edustajisto hyväksyi myös liiton seuraavan vuoden toimintasuunnitelman ja talousarvion. Tulevaa vuotta viitoittavat mm. keväällä käytävät työehtosopimusneuvottelut, joihin liitto osallistuu Kuntoutusalan Asiantuntijoiden kautta. Liiton ensisijaisena tavoitteena on fysioterapeuttien palkkatason nostaminen. Yrittäjien edunvalvonnassa keskeisenä teemana on reilujen kriteerien luominen kilpailutuksiin. Ammatillisista asioista nousevat edelleen Fysioterapeutit kouluille -hanke sekä fysioterapeuttien suoravastaanottotoiminnan kehittäminen.

Jotta liitto voisi varmistaa riittävän kapasiteetin jäsentensä asioiden ajamiseen ja tuen tarjoamiseen jokaiselle sitä tarvitsevalle yksittäiselle jäsenelle, jäsenmaksua tarkistettiin palkansaajajäsenten osalta prosentin kymmenyksen verran. Maksu vuodelta 2020 on 1,2 % palkkatulosta.

Yrittäjäjäsenet maksavat 170 € vuosimaksun ja rinnakkaisjäsenet 101 €. Eläkeläisten vuosimaksu on 49 €  (ennen 1.1.2010 eläkkeelle jääneet ovat kokonaan vapautettuja jäsenmaksusta) ja opiskelijajäsenten 45 €.

Ammattiliiton jäsenmaksu on verovähennyskelpoinen.