30/03/2023

Fysioterapian Juhlagaala: Eira Karvoselle ja Sirkka-Liisa Karpille ensimmäiset fysioterapian elämäntyöpalkinnot

Suomen Fysioterapeutit täyttää tänä vuonna 80 vuotta. Tätä pitkää taivalta fysioterapeuttien ja fysioterapia-alan puolestapuhujana ja etujen valvojana juhlistettiin Fysioterapian Juhlagaalassa Helsingissä viime viikon torstaina 23.3.2023. Aalto-yliopisto Töölön juhlasaliin kokoontui lähes kaksi sataa fysioterapeuttia, kumppania ja sidosryhmien edustajaa.

Juhlavieraiden joukkoon olimme saaneet muun muassa Akavan tuoreen puheenjohtajan Maria Löfgrenin sekä vaalikiireidensä keskeltä kansanedustajat Sari Sarkomaan ja Noora Koposen. Lisäksi meillä oli valtavan suuri kunnia saada vieraaksemme tiettävästi ensimmäistä kertaa maailman fysioterapiajärjestö World Physiotherapyn Euroopan aluejärjestön puheenjohtaja, joka tällä hetkellä on Esther-Mary D’Arcy Irlannista.

Elämäntyöpalkinnot Karpille ja Karvoselle

Lämminhenkisen ja viihdyttävän illan kohokohdaksi nousi ensimmäisten fysioterapian elämäntyöpalkintojen luovuttaminen. Hetki oli koskettava ja yleisö osoitti seisten suosiotaan, kun lavalle astelivat varmasti kaikkien tuntemat alan konkarit, Sirkka-Liisa Karppi ja Eira Karvonen.

Vuonna 1965 lääkitysvoimistelijaksi valmistunut Karppi on nähnyt sekä lääkintävoimistelijana että Kelan erikoistutkijana fysioterapian menetelmien kehittymisen ja uudistumisen vuosikymmenten ajalta. Hän on kirjoittanut alan oppikirjoja ja raportoinut valtavan määrän  tutkimustöiden tuloksia. Fysioterapia-lehdessä hänen nimensä on vilahtanut useita satoja kertoja, aina 1970-luvun lopulta tähän päivään.

Karvonen valmistui lääkitysvoimistelijaksi vuonna 1963. Hän on toiminut fysioterapeuttina, osastonhoitajana, opettajana, yrittäjänä ja kouluttajana. Tämän lisäksi hän on ollut mukana yhdistystoiminnassa, liiton työryhmissä ja alan julkaisuissa. Innostavana esimerkkinä hän tuotti vielä kolme vuotta sitten väitöskirjan, jossa tutkittiin asiakkaiden kokemuksia suoravastaanottotoiminnasta. Suoravastaanotto onkin Karvosen erikoisalaa ja hän on toiminut sen aktiivisena kehittäjänä. Hän toimii edelleen opettajana ja alan kouluttajana.

Kahdeksan kultaista ansiomerkkiä ja vuoden parhaat opinnäytteet

Elämäntyöpalkintojen ohella tilaisuudessa jaettiin myös joukko liiton kultaisia ansiomerkkejä ja fysioterapian opinnäytetyöpalkinnot alempi ja ylempi korkeakoulututkinto -sarjoissa. Kultaisia ansiomerkkejä myönnetään tunnustuksena ansiokkaasta toiminnasta fysioterapian ja fysioterapeuttien hyväksi.

Kultaisen ansiomerkin saivat Maarit Piirtola, Anu Pollari, Reetta Tuomisto, Pekka Anttila, Johanna Koroma, Anna-Maija Jäppinen, Saija Karinkanta ja Tuija Karhula.

Opinnäytetyöpalkinnot jaetaan vuosittain tunnustuksena fysioterapian ammatin kehittämisen kannalta merkittävistä opinnäytteistä.

Tänä vuonna palkinnon saivat alempi korkeakoulututkinto -sarjassa Paula Ahonen ja Sanni Miikkulainen Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoululta työllään ”Sepelvaltimotautipotilaan liikunnallinen kuntoutus ja sen soveltuvuus”.

Ylempi korkeakoulututkinto -sarjasta palkittiin Niina Pekkola ja Tiia Tervonen niin ikään Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoululta työllään ”Kehitysvammaisten lasten ja nuorten harrastustoiminnan kehittäminen”.

Olkaamme siis fysioterapeutteja!

Ja toki illan toinen huippuhetki oli historiantutkija Laura Puron kirjoittaman tuoreen ”Olkaamme siis fysioterapeutteja! Suomalaisen fysioterapian tarina” -teoksen julkistaminen. Parisataasivuinen teos kuljettaa lukijan sekä fysioterapia-alan että ammattiliiton historiaan Suomessa aina 1940-luvun sotavuosista tähän päivään.

Kirja jaettiin Juhlagaalan osallistujille painettuna versiona, mutta se on vapaasti kaikkien saatavilla sekä äänikirjana että sähköisesti luettavana versiona. Löydät linkit kirjaan täältä: www.suomenfysioterapeutit.fi/historia.

Voit lukea aiheesta vielä lisää Fysioterapia-lehdestä 3/2023, joka ilmestyy 17. toukokuuta.

Kuvagalleria

Huomioithan kuvien tekijänoikeudet, mikäli haluat jakaa kuvia esim. omassa somessasi. Niiden yhteydessä on aina mainittava kuvaaja (c) Compic/Kimmo Brandt.