18/10/2023

Fysioterapian Kela-korvaus tulee palauttaa

Pääministeri Sanna Marinin hallitus poisti fysioterapian Kela-korvaukset edellisellä hallituskaudella lukuisten tahojen huolista ja varoituksista huolimatta. Nyt pääministeri Petteri Orpon hallitus on nostamassa Kela-korvauksia sadoilla miljoonilla euroilla ja valmistelee parhaillaan korvausjärjestelmän uudistamista. Suomen Fysioterapeutit vaatii fysioterapian Kela-korvausten palauttamista ja lähetekäytännöstä luopumista.

Lisärahoitus ei auta tuki- ja liikuntaelinvaivoista kärsiviä

Edellisen hallituksen tekemä sairausvakuutuslain muutos on edelleen voimassa, joten Kela-korvauksia voidaan myöntää vain lääkäri- ja hammaslääkärikäynteihin sekä tiettyihin mielenterveyspalveluihin.

Tuki- ja liikuntaelinvaivojen näkökulmasta tilanne on pähkähullu. Kaikkein nopein ja tehokkain tapa hoitaa tule-vaivoja on nopea pääsy suoraan fysioterapiaan. Nyt järjestelmä ohjaa tule-asiakkaita vain kalliin ja vähähyötyisen lääketieteellisen hoidon piiriin, harmittelee Suomen Fysioterapeuttien erityisasiantuntija Juho Korpi.

Fysioterapeutin suoravastaanotto on toimintamalli, jossa asiakas ohjataan lääkärikäynnin sijaan suoraan fysioterapeutille. Fysioterapeutti ohjaa asiakkaan tarvittaessa edelleen lääkärille, jos sille on tarvetta. Suoravastaanotto on kansainvälisesti kustannustehokkaaksi ja turvalliseksi todettu toimintamalli, joka on Suomessakin vakiintunut osaksi perusterveydenhuollon ja työterveyshuollon toimintaa.

Tule-vaivojen hoitoon kuluu vuosittain kaksi miljardia euroa. Vähintään saman verran menetämme tuottavaa työpanosta työkyvyttömyyden vuoksi. Paljon voitaisiin säästää, jos käyttäisimme kustannustehokasta kuntoutusta enemmän, Korpi painottaa.

Fysioterapian Kela-korvaus tulee palauttaa

Suomen Fysioterapeutit ehdottaa fysioterapian Kela-korvausten palauttamista ja korvausjärjestelmän muuttamista siten, että Kela-korvaus on mahdollista saada ilman lääkärin lähetettä. Fysioterapiasta syntyvien korvausten aiheuttama kustannusten kasvu kompensoituisi suurelta osin sillä, että lääkärikäynnit vastaavasti vähentyisivät. Hoitoon pääsy nopeutuisi ja maantieteellisesti kattavaa fysioterapiayritysten verkostoa päästäisiin toden teolla hyödyntämään.

Suomessa on yli kolme tuhatta fysioterapiayritystä. Lähipalvelua löytyy lähes kaikista Suomen kunnista. Tule-vaivojen kuntoutuksen osaamista on yksityisellä sektorilla valtavasti, Suomen Fysioterapeuttien erityisasiantuntija Jarmo Mäkelä korostaa.

Pitkien sairauslomien ja työkyvyttömyyseläkkeiden runsas määrä kertoo siitä, että tule-vaivojen hoito ja kuntoutus on Suomessa kaukana optimaalisesta. Yksityisten fysioterapiapalveluiden käyttö on Kela-korvausten toistuvien leikkausten vuoksi vähentynyt 2010-luvulla lähes miljoonalla käynnillä.

Perusterveydenhuoltoon asiakkaat eivät ole päässeet, sen näemme tilastoista, Korpi toteaa.

Vakuutusyhtiöiden asiakkaiden määrästä ei ole tarkkoja tietoja, mutta trendinä on vakuutusvetoisen fysioterapian lisääntyminen ja itse maksavien asiakkaiden vähentyminen.

Vakuutusten yleistymisestä hyötyvät suuret lääkärikeskukset, joilla on neuvotteluvoimaa. Fysioterapia-alan pienyrittäjien asema on jatkuvasti heikentynyt. Olemme vaarassa menettää alueelliset lähipalvelut, Mäkelä harmittelee.

Suomen Fysioterapeutit korostaa, että Kela-korvausjärjestelmän korjaaminen ja ajantasaistaminen on kaikkien osapuolten hyöty. Asiakkaat saavat apua nopeammin ja läheltä kotiaan, lääkäripalveluiden jonot lyhenevät kaikilla sektoreilla ja yhteiskunnan varoja käytetään kustannustehokkaasti.

Lue Suomen Fysioterapeuttien ehdotus Kela-korvausjärjestelmän kehittämiseksi tästä.

Fysioterapian Kela-korvaus tulee palauttaa

Juho Korpi

Erityisasiantuntija
(ammatilliset asiat, terveys- ja koulutuspolitiikka)

p. 0400 166 506
juho.korpi@suomenfysioterapeutit.fi

» Lähetä suojattu sähköposti

Fysioterapian Kela-korvaus tulee palauttaa

Jarmo Mäkelä

Erityisasiantuntija
(yrittäjät, työterveyshuolto)

p. 0207 199 597
p. 040 868 1779
jarmo.makela@suomenfysioterapeutit.fi

» Lähetä suojattu sähköposti