22/05/2019

Hyvinvointiin ei pikavoittoja

Helsingin Insinöörit on ottanut asiakseen edistää ylipainoisten jäsentensä terveyttä. Vantaan Tikkurilassa sijaitsevassa Movement Fysioksessa on kahden ryhmän verran innokkaita insinöörejä, jotka hakevat muutosta elintapoihinsa. Kovasti miehisiähän ryhmät ovat, mutta kyllä niistä naisiakin löytyy.

Movement Fysioksen OMT- ja työfysioterapeutti Antti Marttisen mukaan ryhmät on muodostettu testien perusteella. –Ikäjakauma on 30-vuotiaista keski-ikäisiin asti. Lisäksi muutama insinööri on lähellä eläkeikää. He hakevat ”lisäbuustia” alkavalle, pidemmälle vapaalle.

–Itse kukin insinööreistä joutuu epämukavuusalueelle. Elämäntapamuutos alkaa siitä, että kaikki tekevät ihan itse ja itselle. Se voi olla aluksi haastavaa. Painonpudotuksessa ei ole pikavoittoja.

–Meidän koulutuspakettimme perustuu järkevälle liikunnalle. Ja kun ensimmäisestä harjoituskerrasta oli selvitty, toisella kerralla nähtiin jo, kuinka insinöörit osaavat heittäytyä. Tavoitteet on asetettu yhdessä ensi syksyyn.

Henkilökohtaista sparrausta

Ehkäistäkseen 2 tyypin diabetesta, uniapneaa ja sydänsairauksia, on painoa saatava laskemaan. Movement Fysioksessa yhtenä apuvälineenä on verkkovalmennusohjelma, johon insinöörit kirjaavat mm. painotavoitteensa. Omaseuranta-ohjelmassa ylläpidetään ruokapäiväkirjaa ja kirjataan päivittäistä askelmäärää. Chat-ominaisuuden kautta voi keskustella valmentajan kanssa.

–Henkilökohtainen sparraus ja neuvonta on erittäin tärkeää. Me ohjaajat kannustamme kysymään ja kyseenalaistamaan. Insinöörien keskinäistä ryhmäytymistä varten on avattu myös suljettu Facebook-ryhmä ns. tsemppikanavaksi, kertoo Antti Marttinen.

Helsingin insinöörit on akavalaisen Insinööriliiton suurin aluejärjestö. Suomen Fysioterapeutit auttoi insinöörejä kartoittamaan yhteistyöhön haluavaa kumppania.

Kuva: Insinöörit Mira Järvenpää ja Jukka Väänänen sekä kuvan keskellä ryhmän vetäjä Antti Marttinen