17/03/2020

JUKO: Yli 600 000 julkisalojen palkansaajan sopimusneuvottelut mahdollista viedä maaliin nopeasti – kaikilta osapuolilta tarvitaan nyt vahvaa ymmärrystä ja realismia

Korona-tilanne on vaikuttanut myös kevään neuvottelukierrokseen. Suomen Fysioterapeuttien puheenjohtaja Tiina Mäkinen korostaa nopeiden ratkaisujen tärkeyttä.

Ratkaisut olisi nyt löydettävä pikaisesti, mutta kuitenkin niin, että sisällöllisiä periaatteita ei hukata. Lyhyt sopimuskausi olisi tässä poikkeustilanteessa nyt tarkoituksenmukainen.

Fysioterapeutteja kunta-alan työehtosopimusneuvotteluissa edustava Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ehdottaa, että nykytilanteessa julkisen sektorin työmarkkinaneuvotteluissa keskitytään nopeaan ratkaisuun ja tavallista lyhyempään sopimuskauteen.

Työmarkkina- ja koronatilannetta eilen käsitellyt JUKOn hallitus ehdottaa, että julkisaloille neuvotellaan enemmillään kymmenen kuukauden mittaiset sopimukset. Näin 22 – 23 kuukauden mittainen sopimus voitaisiin toteuttaa myös kahdessa osassa. Pätkäsopimuksen palkankorotukset vastaisivat jo sovittua yleistä linjaa.

Kiky-tunnit kuitattaisiin pois jo kertaalleen kärsityillä, vain julkiseen sektoriin kohdistuneilla lomarahaleikkauksilla. Näin pystymme osaltamme viemään julkisalojen neuvottelut pätkäsopimuksesta maaliin nopeastikin. Tässä onnistuminen edellyttää kuitenkin kaikilta osapuolilta vahvaa ymmärrystä ja realismia, linjaa JUKOn hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Koronan aiheuttamat olosuhteet ovat edenneet nopeasti ja kaikki julkisaloilla työskentelevät joustavat nyt äärirajoille. Näiden ihmisten poikkeuksellisissa olosuhteissa tekemän työn taloudellinen arvo ei ole mitattavissa. Siksi on oikeudenmukaista, että he saavat tässä hetkessä arvostusta työmarkkinapöydän kautta, JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren painottaa.

Myös KT Kuntatyönantaja korostaa tiedotteessaan, että neuvotteluja kunta-alan työ- ja virkaehtosopimuksista on jatkettava mahdollisimman tehokkaasti ja nopeasti. Koronaviruksen aiheuttama poikkeustila edellyttää, että kaikki osapuolet tuntevat vastuunsa työrauhan ja kunta-alan työmarkkinatoiminnan häiriöttömyyden säilyttämiseksi.

Tehy ja Super ilmoittivat eilen tiedotteellaan, että ne eivät jatka neuvotteluja ennen poikkeustilan päättymistä. Neuvottelut ovat jatkuneet tänään tiistaina selvittelyvaiheella. Sopijaosapuolet keskustelivat aamupäivällä siitä, millaiset mahdollisuudet neuvottelujen jatkamiselle on koronaviruksen ja poikkeustilan aikana.