07/09/2021

Kansainvälisen fysioterapiapäivän 8.9. teemana pitkäkestoinen korona

Kansainvälistä fysioterapiapäivää vietetään vuosittain syyskuun 8. päivänä. Tänä vuonna teemaksi on valittu paljon Suomessakin keskustelua herättänyt Long Covid, eli pitkäkestoinen korona.

Maailman fysioterapiajärjestö World Physiotherapy on jälleen tuottanut materiaalia, jonka olemme suomentaneet. Suomenkieliset aineistot ovat saatavilla alla olevan latauslinkin kautta ja niitä voi vapaasti jakaa keskiviikkona 8.9. sekä sen jälkeenkin.

Mikä on Long Covid?

Pitkäkestoinen korona on useisiin elinjärjestelmiin vaikuttava oireisto, joka kehittyy koronavirusinfektion aikana tai sen jälkeen ja jatkuu yli 12 viikkoa. Monet sairastuneet olivat aiemmin perusterveitä ja sairastumista voi edeltää joko lievä tai vakava akuutti koronavirusinfektio.

Pitkäkestoisesta koronasta kuntoutuminen on yksilöllistä ja kuntoutusta tulee tehdä kuntoutujan oireiden, tavoitteiden ja mieltymysten mukaisesti. Fysioterapeutit osaavat arvioida toimintakykyä ja suunnitella kuntoutusta yhdessä muiden sote-ammattilaisten kanssa.

Uupumus on yksi pitkäkestoisen koronan yleisimmistä oireista. Oireet pahenevat usein kevyenkin rasituksen jälkeen. Fysioterapeutti voi auttaa hallitsemaan rasitustasoa ja lisäämään rasituksen kestoa progressiivisesti aktiivisuuden rytmittämisen avulla. Vastaavaa menetelmää käytetään onnistuneesti kroonista väsymysoireyhtymää sairastavien kuntoutuksessa.

Pitkäkestoinen korona on yksilöllinen sairaus, jonka hallinnassa fysioterapeutti voi auttaa!

Käy lataamassa materiaaleja ja laita ne some-jakoon!

#kansainvälinenfysioterapiapäivä #WorldPTDay

» https://world.physio/wptday/toolkit