09/03/2022

Kansainvälisen fysioterapiayhteisö seisoo Ukrainan tukena 

Suomen Fysioterapeutit on fysioterapeuttien Euroopan aluejärjestön (World Physiotherapy Europea Region) ja fysioterapeuttien maailmanjärjestö World Physiotherapyn jäsen. Kansainvälinen yhteistyö on erittäin tärkeää globaaleissa kriiseissä, kuten viime vuosien koronaviruspandemiassa ja tällä hetkellä käytävässä Ukrainan ja Venäjän sodassa.  

Maailman fysioterapiajärjestö on toiminut aktiivisesti Ukrainalaisten tukemiseksi. Heti Venäjän sotatoimien alkaessa järjestö julkaisi kannanoton Ukrainan kansan puolesta: Statement about Ukraine | World Physiotherapy. Samalla maailmanjärjestö on pitänyt yhteyttä Ukrainan liittoon ja ilmaissut heille tukensa.  

Keskusteluja on käyty muun muassa Puolan, Unkarin ja Romanian liittojen kanssa mahdollisesta tuesta kotimaansa jättämään joutuville ihmisille. Sotatoimien jatkuessa tarve lääkintä- ja kuntoutuspalveluille tulee olemaan valtava Ukrainan naapurimaissa ja lähialueilla. Puolan liitto on perustanut portaalin tukeakseen Ukrainasta pakenevien fysioterapeuttien kuljetus- ja majoitusjärjestelyitä: Help for Ukrainian physiotherapists from Polish colleagues is launched – National Chamber of Physiotherapists 

World Physiotherapy kokoaa resursseja

World Physiotherapy on käynyt keskustelua keskeisten kansainvälisten järjestöjen, kuten WHO:n ja Punaisen ristin kanssa kolmesta pääteemasta: materiaalit, koulutus ja käännöstyöt. Alle on koottu näihin teemoihin liittyviä käynnissä olevia käytännön toimia ja suunnitelmia.

Maailmanjärjestön verkkosivuille on myös avattu humanitäärisen avun osion, jota päivitetään jatkuvasti ja josta löydät ajankohtaisen tiedon tukitoimista: Humanitarian support in Ukraine | World Physiotherapy.  

Materiaalit

Koulutus 

  • Humanity & Inclusion kumppaneineen (AO Foundation) suunnitteli opaskirjansa oheen verkkokoulutuksen konflikti- ja tuhoalueilla humanitäärisen avun parissa työskenteleville kuntoutusalan ammattilaisille. Saatavilla täältä: https://get.disasterready.org/early-rehabilitation-conflicts-disasters/ 
  • Physiopedia kehittää ”Rehab in Emergencies” -kurssia, joka julkistetaan lähiaikoina.

Käännöstyöt  

  • World Physiotherapy tekee yhteistyötä AO Foundationin kanssa edistääkseen Early Rehabilitation in Conflict and Disasters -materiaalin käännöstä puolaksi, venäjäksi ja ukrainaksi.
  • Physiopedia suunnittelee ”Rehab in Emergencies” -kurssinsa kääntämistä ukrainaksi.
  • Monet muutkin kumppanit työstävät materiaalejaan ukrainan kielelle.

Vapaaehtoistyön mahdollisuuksista informoidaan

Maailmanjärjestö muistuttaa, että toistaiseksi sota-alueella tai naapurimaissa ei ole noussut esiin tarvetta akuutille kuntoutukselle. Maailmanjärjestö seuraa tilannetta aktiivisesta ja mikäli tarvetta kuntoutustyölle ilmenee, tiedotetaan siitä välittömästi. Jos olet kiinnostunut vapaaehtoistyöstä kriisialueilla, kannattaa odottaa tarkempia ohjeita. 

Maailmanjärjestö käy tiivistä keskustelua useiden kansainvälisten järjestöjen kanssa kuntoutusalan ammattilaisten verkostoitumismahdollisuuksista ja kuntoutuksen toteuttamisen tarpeesta ja mahdollisuuksista kriisialueilla. Jos ja kun tarvetta vapaaehtoistyöhön kuntoutuksen saralla tulee, eri maiden fysioterapialiittoja informoidaan tilanteesta.