28/08/2019

Kela pyysi Suomen Fysioterapeutit mukaan kilpailutusten markkinavuoropuheluun

Markkinaoikeus kumosi 18.4.2019 päätöksellään Kelan keväällä 2018 järjestämän fysioterapiapalvelujen kilpailutuksen yksilöllisen vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen osalta eteläisessä ja itäisessä vakuutuspiirissä. Lisäksi eteläisessä piirissä kumottiin myös allasterapiahankinnat. Näistä on siis nyt varma tieto ja päätös.

Toistaiseksi yrittäjien ja asiakkaiden osalta ei vielä tapahdu mitään. Kelalla on lakisääteinen velvollisuus järjestää palvelut, ja nykyiset sopimukset ovat voimassa, kunnes jotain uutta tulee tilalle. Kelan pitää siis valmistella ja tehdä uusi kilpailutus kyseisillä alueilla, mikäli päätös saa lainvoiman. Aikataulu tähän on vielä epäselvä, koska Kela on valittanut päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen ja asian käsittely voi kestää pitkäänkin.

Kela on nyt pyytänyt Suomen Fysioterapeutit mukaan mahdollisista uusista kilpailutuksista käytävään markkinavuoropuheluun ja liitolta on pyydetty kommentteja asiaan. Markkinaoikeuden päätöksessä oli selkeästi kuvattu pieleen menneet asiat. Markkinaoikeus muun muassa katsoi, että tarjouspyyntö oli epäselvä sekä lisäksi tarjoajien tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun ja avoimuuden periaatteiden vastainen. Myös liitto sai paljon yrittäjäjäsenten yhteydenottoja asiasta, joten markkinaoikeuden päätös vahvistaa monen yrittäjän tuntemukset kilpailutuksesta.

Päätöksen kohteena kuitenkin vain osa vakuutuspiireistä

Mielenkiintoiseksi asian tekee se, että käytännössä Kela teki täysin saman kilpailutuksen samoilla kriteereillä jokaisessa vakuutuspiirissä, mutta markkinaoikeuden päätös koskee vain niitä vakuutuspiirejä, joista valitus on tehty ja joita siis päätös koskee. On varmasti perusteltua kysyä, toteutuuko tasapuolisuus ja syrjimättömyys tuon jälkeen?

Fysioterapia-alan yrittäjät ovat ehtineet osallistua jo melko moneen Kelan kilpailutukseen. Toivottavasti tähän saadaan jokin helppo ratkaisu ja lopetetaan yrittäjien kuritus. Samaan aikaan Kela onkin nyt lähtenyt ponnekkaasti ajamaan rekisteröitymismenettelyä, joka voisi olla hyvä vaihtoehto korjata tätä farssia.

Lue myös nämä:

https://yle.fi/uutiset/3-10775956

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/markkinaoikeudelta-taystyrmays-kelan-kuntoutuslinjauksille-yrittajille-laiha-lohtu-tuho-on-kylvetty/e584ef6a-a42f-4bf1-b10d-970af428faa6