19/03/2020

Kuntasektorin neuvottelut keskeytyivät

Kuntasektorin neuvottelut keskeytyivät tänään. Kuntatyönantaja KT keskeytti neuvottelut, koska Tehy ja Super eivät olleet valmiita tinkimään epärealistisista tavoitteistaan poikkeusoloista huolimatta.

Kuntatyönantaja KT on tehnyt tarjouksen vuoden mittaisesta ja pelkistetystä yleisen linjan mukaisesta sopimuksesta kunta-alalle. JUKO olisi valmis nyt poikkeusoloissa jatkamaan neuvotteluja tältä pohjalta. Neuvottelut kuitenkin keskeytyivät Tehyn ja Superin epärealististen vaatimusten vuoksi.

JUKOn puheenjohtaja Olli Luukkainen korostaa, että nyt jos koskaan tarvitaan vastuullisuutta.

–Korona heikentää koko yhteiskuntaa eikä kenelläkään ole tiedossa, millaisissa olosuhteissa työehtoneuvotteluja epidemian taittumisen jälkeen käydään, Luukkainen muistuttaa.

JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren on erittäin huolissaan kuntaneuvotteluihin tänään yllättäen tulleesta käänteestä, sillä keskiviikon neuvotteluissa jo edettiin. 

–Tehy ja Super haluavat mm. sopia pääsopimukseen oman sote-sopimuksen omilla ehdoillaan. Sen lisäksi tänään kävi ilmi, että liitot olivat eilen esittäneet vaatimuksen 10 prosentin pysyvästä palkankorotuksesta. Näistä vaatimuksista muilla palkansaajaliitoilla ei ollut tietoa.

–Tiedossa ei ole, tuleeko tässä tilanteessa edellytyksiä ylipäätään jatkaa neuvotteluja, Löfren pohtii.

Keskiviikkoiltana neuvotteluissa edettiin jo sopimuskauden, palkankorotusten, kiky-tuntien sekä muutaman tekstikysymyksen osalta. Myös pääsopimuksen uudistamisesta neuvoteltiin.

Luukkaisen ja Löfgrenin tapaan myös Suomen Fysioterapeuttien puheenjohtaja Tiina Mäkinen on valtavan pettynyt tilanteeseen.

Sopimuspöydässä oli tarjolla ihan hyvät elementit. Palkkakuopasta nouseminen ei voi tapahtua yhdessä yössä, eikä palkkaohjelmaa rakenneta kriisissä vaan työrauhan aikana, Mäkinen toteaa.

– Tässä poikkeustilanteessa pitää saada linjassa olevat yleiskorotukset ja kiky-tunnit pois. Jos jäämme ilman neuvottelutulosta, jäämme myös ilman korotuksia ja kiky-poistoja. Millaisessa yhteiskunnallisessa tilanteessa olemmekaan sitten myöhemmin, kun pandemia on runnellut maan ja kuntien talouden täysin uusiksi. Tuskin taivas aukeaa silloinkaan, hän jatkaa.

–Tällaisessa kriisitilanteessa olisi voitu saavuttaa neuvottelutulos. Nyt sitä ei tullut. Sanattomaksi vetää.