10/04/2024

Miten kotihoito voi kuntouttaa?

Suomen Fysioterapeuttien webinaarisarja Työelämän hyvät käytännöt jatkui 8.4.2024, jolloin aiheena oli digitaalisten palveluiden käyttö kotihoidon asiakkaiden kuntoutuksessa. Webinaarissa esiteltiin DigiRehab-kuntoutussovellusta ja kotihoitoon integroitua kuntoutusmallia. 

Webinaari: Digitaaliset palvelut tukevat kotihoidon asiakkaiden kuntoutusta [8.4.2024].

 

Tanskassa kehitetyssä DigiRehab -kuntoutusmallissa kotihoidon asiakkaiden kuntoutusta lisätään ja tuetaan digitaalisella sovelluksella, joka tunnistaa kuntoutusta tarvitsevat asiakkaat ja laatii heille yksilöllisen harjoitusohjelman. Kuntoutuksen toteutumista ja vaikuttavuutta voidaan seurata sovelluksen avulla.

– Kuntoutusmallissa tehdään ensin toimintakyvyn arvio, jonka perusteella sovellus laatii asiakkaalle yksilöllisen harjoitusohjelman. Pilottihankkeissa asiakkaat ovat harjoitelleet ohjatusti kahdesti viikossa, 20 minuuttia kerrallaan, kertoo DigiRehab Finlandin maajohtaja Jussi Haapatalo.

DigiRehab -kuntoutusmalli on levinnyt Tanskasta maailmalle kuluneen kymmenen vuoden aikana. Toimintamallissa kuntoutuksen tavoitteena on kotihoidon asiakkaiden omatoimisuuden lisääntyminen, palvelutarpeen kasvun hidastuminen ja kotihoidon käyntien vähentyminen. Toimintamallin keskiössä on hoitohenkilöstön sitouttaminen asiakkaan kuntoutukseen, jolloin fysioterapeuttien työaikaa voidaan keskittää vaativiin kuntoutusjaksoihin ja asiantuntijatyöhön.

– Tanskassa tulokset ovat olleet todella hyviä ja Suomessa toteutuneiden pilottien perusteella malli soveltuu myös meille erinomaisesti. Kuntoutusjaksolle osallistuneista kotihoidon asiakkaista toimintakyky parantui yli 80 prosentilla, Haapatalo iloitsee.

Suomessa ensimmäiset DigiRehab-pilotoinnit tehtiin vuonna 2023 yhteensä kolmella hyvinvointialueella. Webinaarissa kuulet pilotointijaksojen kokemuksia ja tarkempaa tietoa myös kokemuksista Tanskassa.

DigiRehabista löydät lisätietoa täältä.

Miten kotihoito voi kuntouttaa?

Juho Korpi

Erityisasiantuntija
(ammatilliset asiat, terveys- ja koulutuspolitiikka)

p. 0400 166 506
juho.korpi@suomenfysioterapeutit.fi

» Lähetä suojattu sähköposti