13/05/2022

Suomen Fysioterapeutit valvoo etujasi myös tulevilla hyvinvointialueilla

Suomen Fysioterapeuttien jäseniä kunta-alan työehtosopimusneuvotteluissa edustava Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO irtisanoi keskiviikkona 11. toukokuuta kunta-alan pääsopimuksen. Aiheen ympärillä tapahtunut uutisointi ehti herättää hämmennystä kunta-alalla työskentelevien fysioterapeuttien keskuudessa erityisesti siksi, että fysioterapeutit siirtyvät vuoden 2023 alusta lukien muiden sote-ammattilaisten tapaan kuntasektorilta tulevien hyvinvointialueiden alaisuuteen.

Fysioterapeuttien siirtyminen kuntasektorilta hyvinvointialueille tarkoittaa sitä, että JUKO neuvottelee puolestamme jatkossakin. JUKO on mukana sekä kuntien että hyvinvointialueiden sopimusneuvotteluissa. Suomen Fysioterapeuttien jäsenyys siis turvaa edunvalvontasi myös tulevaisuudessa.

Hyvinvointialueille uusi pääsopimus

Kuluneen kevään työehtosopimusneuvotteluiden yhteydessä on samalla neuvoteltu tulevien hyvinvointialueiden pääsopimuksesta. Mikäli kaikki osapuolet olisivat hyväksyneet tiistaina annetun sovintoehdotuksen, uusi kuntien ja hyvinvointialueiden yhteinen pääsopimus olisi korvannut vanhan ilman irtisanomista. Koska näin ei tapahtunut, vanha vain kuntia koskeva pääsopimus piti irtisanoa, jotta uusi pääsopimus voidaan tehdä sitä haluavien kesken. Neuvottelut tämän osalta ovat nyt alkamassa.

Pääsopimuksessa määritellään muun muassa valtakunnallisten virka- ja työehtosopimusten neuvottelu- ja sopijaosapuolet sekä paikallisen sopimisen prosessit. Hyvinvointialueiden aloitushetki 1. tammikuuta 2023 lähestyy ja sen jälkeen neuvottelumenettely ei toimi enää pelkästään kunnallisen pääsopimuksen pohjalta.

Varsinainen työ alkaa, kun päälinjat on sovittu

Suomen Fysioterapeuttien tavoitteena on edistää fysioterapeuttien asemaa ja palkkausta fysioterapiatyön näkökulmasta. JUKOn kautta saamme äänemme kuuluville ja tavoitteemme neuvottelupöytiin paremmin kuin aiemmin. JUKO hyödyntää toiminnassaan kuntien ja hyvinvointialueiden laajaa ammattikirjoa, josta koostuu yhteenlaskettuna suuri joukkovoima.

Suomen Fysioterapeutit on nyt ja jatkossa jokaisen fysioterapeutin ensisijainen valinta ammattiliitoksi. Vain meidän kauttamme turvaat oman alan äänen kuulumisen neuvottelupöydissä. Keskeisenä tavoitteenamme on erottautua isosta hoitotyön massasta, jotta kuntoutusalan ammattilaisten työtä tarkasteltaisiin sen todellisen vaativuuden mukaisesti. Tässä olemme jo ottaneet ison askeleen eteenpäin.

Kun työehtosopimusten suuret linjat on saatu sovittua, alkavat neuvottelut alaryhmissä. Nämä ovat kannaltamme hyvin keskeisiä, koska vasta tässä vaiheessa päätetään esimerkiksi eri ammattiryhmien palkkahinnoittelun periaatteista.

 

Suomen Fysioterapeutit valvoo etujasi myös tulevilla hyvinvointialueilla

Katri Partanen

Erityisasiantuntija
(julkinen sektori, suoravastaanotto, kansainväliset asiat)

p. 0207 199 596
katri.partanen@suomenfysioterapeutit.fi

» Lähetä henkilökohtainen suojattu sähköposti

Lomalla 15.-19.4.2024