20/01/2023

Valtion ja yliopiston virka- ja työehtosopimuksista neuvotellaan parhaillaan

Sekä valtion että yliopistosektorin virka- ja työehtosopimuksista neuvotellaan parhaillaan. Lähetämme asiasta kohdennettuja viestejä niille liiton jäsenille, jotka jäsenrekisteritietojen mukaan työskentelevät ko. sektoreilla. Pidäthän jäsen- ja työpaikkatietosi ajan tasalla!

Valtiosektorilla koko sopimus neuvotellaan uusiksi

Kaksivuotiseksi tarkoitetussa valtion virka- ja työehtosopimuksessa piti tänä vuonna neuvotella palkoista. Sopua ei kuitenkaan löytynyt, joten sopimus irtisanottiin lauantaina 14.1.2023.

Näin ollen sopimuksen viimeinen voimassaolopäivä on 28.2.2023. Mikäli sitä ennen ei päästä uuteen sopimukseen, valtiosektorin henkilöstö siirtyy sopimuksettomaan tilaan 1.3. lukien. Sopimuksettomassa tilassa työpaikoilla noudatetaan jälkisuojan nojalla vanhaa virka- ja työehtosopimusta niin kauan, kunnes uusi sopimus on neuvoteltu ja saatettu voimaan.

JUKOn va. toiminnanjohtaja ja valtiosektorin neuvottelupäällikkö Markku Kojo kertoo, että neuvottelujen muoto muuttuu nyt.

Koska kuluvan vuoden palkkaratkaisua ei ole syntynyt ja koska valtion virka- ja työehtosopimus on irtisanottu päättymään helmikuun loppuun, ryhdymme neuvottelemaan sopimusta kokonaan uudelleen.

Seuraavan kerran neuvottelupöytään palataan 3. helmikuuta. Tuolloin käynnistyvät neuvottelut noin 78 000 valtion palkansaajan koko virka- ja työehtosopimuksesta.

Yliopistosektorilla esiteltiin tänään neuvottelutavoitteet

Neuvottelut yliopistojen kuluvan vuoden palkankorotuksista käynnistyivät tiistaina 17. tammikuuta. Yhteensä ne koskevat 34 000:ta palkansaajaa. Mikäli palkoista ei päästä sopimukseen tammi-helmikuussa, keväällä 2022 solmittu kaksivuotinen työehtosopimus on mahdollista irtisanoa päättymään maaliskuun loppuun.

Tällöin kaikkien yliopistojen henkilöstöt siirtyisivät sopimuksettomaan tilaan 1. huhtikuuta alkaen. Sopimuksettomassa tilassa noudatetaan jälkisuojan nojalla aiemmin voimassa ollutta virka- ja työehtosopimusta.

Neuvotteluita on käyty viimeksi tänään perjantaina 20.1.2023. Osapuolet esittivät tapaamisessa neuvottelutavoitteensa.

Inflaation laukatessa yliopistoissa työskentelevien reaaliansiot ovat laskeneet. Myös meillä on tarve ostovoimaa parantaville palkankorotuksille, painottaa JUKOn yliopistoneuvottelukunnan puheenjohtaja ja Professoriliiton toiminnanjohtaja Tarja Niemelä.

Seuraavan kerran osapuolet tapaavat tiistaina 24. tammikuuta.

Valtion ja yliopiston virka- ja työehtosopimuksista neuvotellaan parhaillaan

Katri Partanen

Erityisasiantuntija
(julkinen sektori, suoravastaanotto, kansainväliset asiat)

p. 0207 199 596
katri.partanen@suomenfysioterapeutit.fi

» Lähetä henkilökohtainen suojattu sähköposti

Lomalla 15.-19.4.2024