25/01/2024

Fysioterapeuttien työttömyys lisääntyi joulukuussa

Fysioterapeuttien työllisyystilanne heikkeni joulukuussa lähes koko maassa. Opiskelijoiden valmistuminen lisää aina hetkellisesti työttömien työnhakijoiden määrää ja toisaalta työpaikkoja avataan vähemmän joulun pyhien aikana, joten suunta toivottavasti kääntyy vuoden 2024 alussa.

Avoimien työpaikkojen määrä romahti marraskuuhun verrattuna Keski-Suomessa, Varsinais-Suomessa ja Kanta-Hämeessä. Pulaa työpaikoista oli joulukuussa etenkin Keski-Suomessa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Pirkanmaalla, joissa yhtä työpaikkaa kohden oli viidestä seitsemään työtöntä työnhakijaa. Pohjois-Savossa ja Päijät-Hämeessä työpaikkapula on puolestaan helpottanut.

– Pohjois-Savossa on ollut todellinen rekrytointibuumi, siellä on ollut yli 30 työpaikkaa avoimena joulukuussa, iloitsee Suomen Fysioterapeuttien erityisasiantuntija Juho Korpi.

Eniten avoimia työpaikkoja oli marraskuun tapaan Uudellamaalla.

Työntekijöistä ei ollut joulukuussa pulaa missään päin Suomea. Niukin työntekijätarjonta, vain yksi hakija työpaikkaa kohden, oli edelleen Kymenlaaksossa. Pohjois-Savossa, Keski-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla ja Kanta-Hämeessä työnhakijoita oli myös niukasti, yhdestä kahteen työpaikkaa kohden.

– Satakunnassa, Varsinais-Suomessa ja Keski-Pohjanmaalla työtä on etsitty muuta Suomea enemmän, muutoin työnhakijoiden määrä on pysynyt ennallaan marraskuuhun verrattuna, Korpi toteaa.

Työttömyys ja lomautukset lisääntyneet

Työttömien työnhakijoiden määrä on vähentynyt ainoastaan Lapissa. Muualla työttömyys on lisääntynyt, voimakkaimmin Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa sekä jonkin verran Pirkanmaalla ja kaikissa Pohjanmaan maakunnissa.

– Opiskelijoiden valmistuminen joulukuussa selittänee työttömien määrän kasvua, näillä alueilla on kaikilla fysioterapian koulutusohjelma, Korpi arvio.

Lukumäärällisesti eniten työttömiä oli edelleen Uudellamaalla, Pohjois-Pohjanmaalla, Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa. Työttömyys keskittyy suuriin kaupunkeihin, joista jokaisessa työttömien määrä lisääntyi marraskuuhun verrattuna.

– Fysioterapeuttien työttömyys koskettaa kuitenkin suurta osaa Suomea, sillä joka neljännessä kunnassa oli joulukuussa ainakin yksi työtön fysioterapeutti, Korpi harmittelee.

Myös lomautusten määrä kasvoi joulukuussa selvästi. Kokoaikaisesti lomautettuna oli 39 fysioterapeuttia ja osittain lomautettuna 21.

– Kokoaikaisesti lomautettujen määrä on kolminkertaistunut marraskuuhun verrattuna. Tämä on ilman muuta huolestuttava kehityssuunta, mutta se saattaa jäädä myös yhden kuukauden ilmiöksi, Korpi toivoo.

Kaikkiaan joulukuussa 2023 Suomessa oli 433 työtöntä fysioterapeuttia ja 212 avointa työpaikkaa.

» Lue työllisyystilanteesta ja avoimista työpaikoista lisää täältä.

 

Fysioterapeuttien työttömyys lisääntyi joulukuussa

Juho Korpi

Erityisasiantuntija
(ammatilliset asiat, terveys- ja koulutuspolitiikka)

p. 0400 166 506
juho.korpi@suomenfysioterapeutit.fi

» Lähetä suojattu sähköposti