02/04/2020

Fysioterapiasuositus COVID-19

Koronavirus on erittäin herkästi tarttuva pandemiaksi levinnyt sairaus. Sairastuneiden kuntoutuksen toteutus vaatii erityistä huomiota. Työn johtaminen ja koordinointi on avainasemassa henkilökunnan suojaamiseksi ja sairauden leviämisen ehkäisemiseksi.

Hengitysfysioterapia ei ole tarpeen kaikille koronavirukseen sairastuneille. Potilaat, joilla on hengityselimistön toimintaan vaikuttava perussairaus, limaisuutta tai yskimisvaikeutta, hyötyvät hengitysfysioterapiasta. Toimintakykyä ylläpitävä tai palauttava kuntoutus on niin ikään tarpeen, erityisesti potilailla, joilla on merkittäviä toimintarajoitteita esimerkiksi pitkän tehohoitojakson tai muiden sairauksien vuoksi.

Kansainvälinen asiantuntija- ja tutkijaryhmä on laatinut akuutin sairaanhoidon fysioterapiaan liittyvän fysioterapiasuosituksen koskien koronavirukseen sairastuneiden hoitoa ja kuntoutusta. Suurin osa sairastuneista kohdataan julkisen sektorin sairaaloissa tai terveyskeskuksissa. Alkuperäinen julkaisu on luettavissa kokonaisuudessaan täältä. Suosituksen ydinasiat on tiivistetty tähän dokumenttiin. Suosituksia päivitetään tarpeen mukaan.

» Lue suositus kokonaisuudessaan täältä!