11/03/2022

Kunta-alan lakkovaroitus myös Tampereen ja Kuopion kaupungeissa

Kunta-alan palkansaajien pääneuvottelujärjestöt JUKO ja JAU (JHL ja Jyty) ovat tänään 11.3.2022 jättäneet Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:lle ja valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalalle Tampereen ja Kuopion kaupunkeja koskevan lakkovaroituksen.

Lakkovaroituksella järjestöt haluavat vauhdittaa kunta-alan jäissä olevia virka- ja työehtosopimusneuvotteluja. KT keskeytti neuvottelut 28. helmikuuta.

Tampereen ja Kuopion kaupunkien työntekijöitä koskeva lakko toteutuu 29.-30.3.2022. Lakko alkaa 29.3.2022 klo 00.01, jos neuvotteluratkaisuun työnantajan kanssa ei päästä sitä ennen. Työnseisaus kestää kaksi vuorokautta ja päättyy 30.3.2022 klo 23.59. Lakko koskee kaikkia tällä välillä alkavia työvuoroja ja kestää päättyvän työvuoron loppuun.

On todennäköistä, että työ- ja elinkeinoministeriö siirtää lakon alkamista tästä kahdella viikolla. Lisäksi virkamiesten lakkoa voidaan siirtää edelleen vielä viikolla.

Työnseisaus koskee laajasti kunnallisia palveluja, sillä myös JHL:n ja Jytyn jäsenet osallistuvat lakkoon.

Lakon ulkopuolelle on rajattu työtehtävät, joiden tekemättä jättäminen aiheuttaisi vaaraa ihmisten hengelle, terveydelle tai omaisuudelle.

JUKO julisti muiden palkansaajajärjestöjen tapaan kuntasektorilla laajan ylityö- ja vuoronvaihtokiellon alkamaan 7.3.2022. Lisäksi JUKO jätti 7.3. lakkovaroituksen, joka koskee Jyväskylän ja Rovaniemen kaupunkeja. Kaupunkien työntekijöitä koskeva lakko toteutuu 23.-24.3.2022, jos neuvotteluratkaisuun työnantajan kanssa ei päästä sitä ennen.

Olemme lähettäneet kuntasektorilla jäsenrekisteritietojemme mukaan työskenteleville palkansaajille aiheesta kohdennetun viestin. Löydät sen tarvittaessa täältä.