18/05/2022

Liitto boikotoi edelleen Dubain kongressia

Maailman fysioterapiajärjestö ilmoitti taannoin, että vuoden 2023 tieteellinen kongressi on siirretty koronatilanteen takia Japanin Tokiosta Dubaihin, Arabiemiraatteihin. Dubaita oli suunniteltu pitopaikaksi myös vuoden 2021 kongressiin, jolloin se aiheutti runsaasti kritiikkiä. Suomen Fysioterapeuttien edustajisto päätti vuoden 2019 kokouksessaan, ettei liitto osallistu virallisesti kyseiseen kongressiin eikä tue siihen osallistumista. Lopulta vuoden 2021 kongressi vaihtui kuitenkin koronatilanteen vuoksi verkkotapahtumaksi.

Perimmäinen syy kritiikille olivat Arabiemiraatteihin liittyvät ihmisoikeusongelmat, jotka keskusteluttivat paljon myös muissa maailmanjärjestö World Physiotherapyn jäsenmaissa. Suomen ohella monet muutkin maat päätyivät boikotoimaan kongressia.

Liiton hallitus keskusteli aiheesta maaliskuisessa kokouksessaan ja totesi, ettei tilanne ole merkittävästi muuttunut aiemmasta. Ihmisoikeusongelmat ovat edelleen vahvasti läsnä Arabiemiraateissa ja lisäksi valtiolla on todettu olevan yhteyksiä Venäjään, joka parhaillaan sotii Ukrainassa. Näin ollen hallitus päätti edelleen noudattaa edustajiston vuoden 2019 linjausta.

Suomen Fysioterapeutit ei lähetä vuoden 2023 kongressiin virallista delegaatiota, eikä myönnä apurahoja osallistumiseen. Samalla kehotamme jäsenistöä pohtimaan kriittisesti omaa osallistumista ja mahdollisuuksien mukaan suosimaan muita tieteellisiä kongresseja. Hyviä vaihtoehtoja on tarjolla runsaasti.

» Lue vuoden 2019 uutinen tästä