11/03/2025

Julkisvaroin tuettu yksityinen terveydenhuolto ei ole kestävä ratkaisu

Hallituksen esitys sairausvakuutuslain väliaikaisesta muuttamisesta, eli niin sanotusta Kela-korvausten valinnanvapauskokeilusta, on parhaillaan lausuntokierroksella. Suomen Fysioterapeutit pitää tärkeänä uudistuksia, joilla parannetaan palveluiden saatavuutta ja nopeutetaan hoitoon pääsyä, mutta samalla se muistuttaa nyt esitellyn mallin sisältämistä merkittävistä riskeistä ja haasteista.

Suomen Fysioterapeuttien erityisasiantuntija Sanna Säterin mukaan ajatus mallista, jossa terveydellisiä ongelmia voidaan hoitaa mahdollisimman ajoissa ja näin estää niiden paheneminen, on lähtökohtaisesti kannatettavaa. Aikaisessa vaiheessa aloitettu hoito on usein myös tehokkainta.

Liitto muistuttaa kuitenkin antamassaan lausunnossa, että nyt esitetty muutos laajentaisi kyllä asiakkaiden valinnanvapautta ja mahdollistaisi yksityisen sektorin palveluiden hyödyntämisen, mutta julkisvaroin rahoitettu yksityisen sektorin terveydenhuolto ei ole pitkällä aikavälillä kestävä ratkaisu.

Esitetty malli ei tue julkisen sektorin kehittämistä, joka on tasa-arvoisen terveydenhuollon perusta, Säteri painottaa.

Lisäksi hoidon jatkuvuus on kyseenalainen, koska järjestelmän puitteissa hoitovastuu siirtyy käyntikertojen täyttyessä takaisin julkiselle sektorille, hän jatkaa ja muistuttaa, että hankaluudet terveystietojen siirtymättömyydessä yksityisen ja julkisen sektorin välillä voivat johtaa pirstaleiseen hoitopolkuun ja heikentyneeseen potilasturvallisuuteen.

Kustannusten nousu ja hoitoprosessien tehottomuus huolestuttavat

Suomen Fysioterapeuttien näkemyksen mukaan esitetty korvausmalli kannustaa asiakkaita hakeutumaan lääkärin vastaanotolle, vaikka monissa tapauksissa tehokkaampaa ja taloudellisesti kestävämpää olisi esimerkiksi fysioterapeuttinen arviointi ja ohjaus. Erityisesti yli 65-vuotiaiden kohdalla fysioterapialla voidaan vähentää erikoissairaanhoidon tarvetta ja tukea itsenäistä toimintakykyä pidemmällä aikavälillä.

Terveydenhuollon kestävyyttä tulisi rakentaa vahvistamalla julkisia palveluita ja kehittämällä perusterveydenhuoltoa ennaltaehkäisevien toimien kautta, Säteri sanoo.

Vaihtoehtoisena mallina liitto ehdottaa moniammatillisia tiimejä ja esimerkiksi Tohmajärvellä kokeiltua omahoitaja- ja omatiimi-toimintaa, jonka laajentaminen voisi olla tehokas tapa parantaa hoidon saatavuutta ja vaikuttavuutta.

Tähtäin tulevaisuuteen

Lausunnossa otettiin kantaa myös mallin lääkärivetoisuuteen. Säterin mukaan se on harmillinen takapakki kehitykseen, jota esimerkiksi työfysioterapeuttien ammattihenkilöaseman muutos sekä mahdollisuus Kela-korvauksiin ilman lääkärin lähetettä ovat tuoneet tullessaan.

Terveydenhuollon kehittämisessä on myös tärkeää katsoa tulevaisuuteen. Suomeen on ennustettu merkittävä hoitajapula seuraavan kymmenen vuoden aikana, ja väestön ikääntyminen lisää vanhustenhuollon kuormitusta. Fysioterapian roolin vahvistaminen on keskeistä yli 65-vuotiaiden toimintakyvyn tukemisessa ja erikoissairaanhoidon tarpeen vähentämisessä.

Liitto esittää, että resurssien uudelleenjärjestelyä tulisi harkita valinnanvapauskokeilun sijaan, esimerkiksi tukemalla fysioterapeuttien suoravastaanottoja ja moniammatillista hoidon jakautumista. Tämä voisi tarjota kustannustehokkaan ja vaikuttavan ratkaisun terveydenhuollon kuormituksen hallintaan pitkällä aikavälillä.

Julkisvaroin tuettu yksityinen terveydenhuolto ei ole kestävä ratkaisu

Sanna Säteri

Erityisasiantuntija
(yhteiskunnallinen edunvalvonta, koulutus- ja terveyspolitiikka, tutkimuspolitiikka)

p. 0400 166 506
sanna.sateri@suomenfysioterapeutit.fi

» Lähetä suojattu sähköposti