Kunta-alan voimassa olevien työ- ja virkaehtosopimusten sopimuskausi päättyi eilen 28.2.2022. Neuvotteluja työnantajapuolen kanssa käytiin viime metreille saakka, mutta lopulta neuvottelut keskeytettiin tuloksettomina.
Viimeisenä neuvottelupäivänä keskusteltiin muun muassa kustannusvaikutuksista. Osapuolet käsittelivät myös sopimusjärjestelmää ja neuvottelumenettelyä koskevaa pääsopimusta. Tämä tarkoittaisi sekä kuntiin että hyvinvointialueille yhtä yhteistä pääsopimusta, johon liittyisi myös tietty siirtymämääräyksiä koskeva virka- ja työehtosopimus.
Keskustelujen jälkeen kunta- ja hyvinvointityönantajat KT keskeytti neuvottelut jättämättä tarjousta. Se ilmoitti kutsuvansa pääsopijajärjestöt pöytään, kun se katsoo olevan siihen edellytyksiä. Nyt myöskään sopimusalakohtaiset neuvotteluryhmät ja erilliset työryhmät eivät kokoonnu.
JUKOn hallitus sekä kunnan ja hyvinvointialueiden neuvottelukunnat kokoontuvat käsittelemään tilannetta tiistaina 1. maaliskuuta.
Kunta-alan neuvottelupöydässä ovat Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOn lisäksi Sote (Super, Tehy, SPAL), Julkisen alan unioni JAU (JHL ja Jyty) sekä Kuntatyönantajat KT. Sopimukset koskevat noin 425 000:ta palkansaajaa.
Myös SOTE-sopimuksen neuvottelut jatkuivat maanantaina 28. helmikuuta. Nyt käsiteltiin muun muassa arkipyhäviikon vuosilomaan sekä paikalliseen sopimiseen liittyviä kysymyksiä. Osapuolet keskustelivat myös määräaikaisessa palvelusuhteessa olevien asemasta hyvinvointialueille siirryttäessä.
–Näissä kolmessa asiassa löysimme yhteisymmärrystä ohjeistuksen tarpeellisuudesta ja sisällöstä, kertoo JUKOn neuvottelupäällikkö Jouni Vattulainen.
SOTE-sopimuksen seuraavaa neuvotteluajankohtaa ei vielä ole sovittu. Kunta-alan pääryhmän neuvottelutilanne viitoittaa myös SOTE-neuvottelujen etenemistä.
Sopimukset | Kunnallinen yleinen virka- ja työehtosopimus (KVTES), Kunnallinen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimus (OVTES), Kunnallinen lääkärien virkaehtosopimus (LS), Kunnallinen teknisen henkilöstön virka- ja työehtosopimus (TS), Sosiaali- ja terveydenhuollon työ- ja virkaehtosopimus SOTE-sopimus
Palkankorotusten ja työehtomuutosten kustannusraami neuvotellaan yhteisessä pääneuvotteluryhmässä, muut työehdot sopimusalojen omissa neuvotteluryhmissä. JUKO tiedottaa pääneuvotteluryhmän neuvottelujen lisäksi KVTES- ja SOTE-sopimusneuvotteluista.
Neuvottelijat | puheenjohtaja Olli Luukkainen (OAJ), toiminnanjohtaja Maria Löfgren (JUKO), neuvottelujohtaja Laura Lindholm (Lääkäriliitto) ja edunvalvontajohtaja Jari Järvi (KTK Tekniikan Asiantuntijat), neuvottelupäällikkö Jouni Vattulainen (SOTE-sopimus / JUKO)
Pääsopijat | JUKO, Julkisen alan unioni JAU (JHL, Jyty), Sote (Super, Tehy, SPAL) ja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT
Kuntasektorin sopimukset koskevat noin 425 000:ta palkansaajaa.
Miksi virka- ja työehtosopimusneuvottelut?
Palkansaajien järjestöt ja työnantajajärjestö neuvottelevat virka- ja työehtosopimuksiin useita työelämän määräyksiä, joita ei ole laissa. Neuvotteluissa sovitaan muun muassa palkankorotuksista sekä työaika- ja lomamääräyksistä.
Sopimukset määrittelevät vähimmäistason, jota paremmista ehdoista voi sopia paikallisella, tarkentavalla sopimuksella.
Virka- ja työehtosopimuksiin sisältyy laadullisia ja rahassa määriteltyjä etuuksia. Neuvottelut etenevät tavallisesti niin, että ensin käsitellään laadulliset tavoitteet ja niiden mahdolliset kustannusvaikutukset, vasta lopuksi osana kokonaisuutta sovitaan palkoista.