Suomen Fysioterapeutit kannustaa julkisista hankinnoista vastaavia tahoja luokittelemaan fysioterapiapalvelut jatkossa siten, että niiden vaativuustaso jaetaan perustasoon, erityistasoon ja vaativaan erityistasoon. Luokittelu antaa suuntaviivat palveluntuottajalta vaadittavalle osaamiselle, joka puolestaan voidaan määritellä liiton Osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen mallin mukaisten erityispätevyyksien ja erityisasiantuntijuuksien kautta.
Liiton erityisasiantuntija Jarmo Mäkelän mukaan malli helpottaa hankintojen kohdentamista ja tuo samalla kustannushyötyjä, sillä sen myötä kalliimpien palveluiden käyttö voidaan kohdentaa nykyistä paremmin niitä tosiasiassa tarvitseville. Mallissa asiakkaat ohjataan eri vaatimustasojen palveluihin yksilölliseen tarpeeseen perustuen.
– Vaativampien palveluiden tuottaminen vaatisi korkeampaa osaamistasoa ja sen myötä niistä myös maksettaisiin nykyistä parempi korvaus, Mäkelä summaa.
Suomen Fysioterapeuttien esityksen mukaan erityistason fysioterapiasta tulisi maksaa vähintään 25 % ja vaativan erityistason fysioterapiasta vähintään 50 % suurempi korvaus kuin perustason palvelusta. Korkeampi korvaus varmistaa niiden toteuttajalle oikeudenmukaisen ansiotason ja kattaa vaativampien palveluiden korkeammat tuotantokustannukset.
Mäkelä muistuttaa, että onnistunut hankintapolitiikka on merkittävä keino varmistaa kansalaisten pääsy laadukkaisiin lähipalveluihin.
Fysioterapeutti on terveydenhuollon asiantuntija, joka vastaa itsenäisesti työnsä suunnittelusta, toteutuksesta, arvioinnista ja kehittämisestä. Alan peruskoulutus antaa valmiudet useimpien asiakasryhmien kanssa toimimiseen. Asiakaskunnan heterogeenisyys edellyttää silti erikoistumista.
– Tietyt työnkuvat yksinkertaisesti vaativat sellaista osaamista, joka ei sisälly peruskoulutukseen, Mäkelä sanoo.
– Näissä tapauksissa olemme luokitelleet laajemmat osaamisvaatimukset erityispätevyyden ja erityisasiantuntijuuden tasoille.
Suomen Fysioterapeuttien esittämä malli antaa myös hankintayksiköille tukevampaa pohjaa päätöksentekoon. Ensinnäkin se kannustaa kuntoutuksen suunnittelusta vastaavia arvioimaan nykyistä tarkemmin, minkälaista osaamista palveluntuottajilla tulisi olla asiakkaan yksilölliseen tarpeeseen nähden. Toisaalta se myös helpottaa varmistamaan, että palveluntuottajien joukossa on riittävän monipuolisesti erilaista fysioterapiaosaamista.
Ehdotettu malli soveltuu käytettäväksi sekä kilpailutuksissa että palveluseteleissä.
» Lataa koko asiakirja | Osaamisen tunnistaminen julkisissa hankinnoissa
Erityisasiantuntija
(yrittäjät, työterveyshuolto)
p. 0207 199 597
p. 040 868 1779
jarmo.makela@suomenfysioterapeutit.fi