18/06/2020

Vain yksityinen sosiaali- ja terveyspalveluala odottaa vielä työehtosopimustaan

 

Sekä julkisaloilla että Avainta-aloilla on jo päästy ratkaisuun tulevien vuosien työehdoista. Vain yksityisen sosiaali- ja terveyspalvelualan neuvottelut ovat vielä kesken.  

Viime päivinä on uutisoitu Sote ry:n (Tehy, Super, ERTO) julistamista jäseniään koskevista ylityö- ja vuoronvaihtokielloista AVAINTES:n sopimusalalla sekä varhaiskasvatuksen että sosiaali- ja terveysalan työpaikoilla. Nämä kiellot eivät koske JUKO:laisten liittojen jäseniä, eli fysioterapeutit eivät ole niiden piirissä. 

Tilanne yksityisellä sosiaali- ja terveyspalvelualalla

Työehtosopimusneuvottelut ovat vielä kesken. Neuvottelut ovat edistyneet ja tiivistyneet, mutta neuvottelutulosta ei ole vielä syntynyt. Sekä sosiaali- että terveysalaa koskevissa sopimuspöydissä on keskitytty erityisesti palkkasopimuksen sisältöön, palkankorotuksiin ja kiky-tuntien poistoon. Neuvottelut jatkuvat ensi viikolla.  

Julkisalojen palkkakierros valmistui

Liki 600 000 palkansaajan työehdot on nyt sovittu kahdeksi vuodeksi. Koronapandemian ja kuntaneuvottelujen järjestöväännön värittämän työmarkkinakierroksen avasi yliopistosektori, jonka uusi työehtosopimus hyväksyttiin jo 26. maaliskuuta. Valtio ja Kansallisgalleria saivat sopimuksensa 1. huhtikuuta. Kuntien, Avainta-alojen ja Työterveyslaitoksen sopimukset vahvistettiin 28. toukokuuta. Viimeisenä julkisalojen neuvottelutuloksena hyväksyttiin kirkon työntekijöiden virka- ja työehtosopimukset 10. kesäkuuta.  

AVAINTES voimassa

AVAINTES:n sopijaosapuolet (JUKO, JHL, Jyty, OAJ, KTN sekä työnantajia edustava Avainta) pääsivät sopimusratkaisuun 29. toukokuuta. Työehtosopimus ja sen mukainen työrauha ovat voimassa 1.4.2020-28.2.2022. Sopimuskauden ensimmäinen palkantarkistusajankohta on 1.8.2020, jolloin maksuun tulee 26 euron (kuitenkin vähintään 1,22 %) yleiskorotus. Kiky-tunnit poistuvat 17. elokuuta. 

Sote ry on 10.6.2020 julistanut jäseniään koskevan ylityö- ja vuoronvaihtokiellon AVAINTES:n sopimusalalle sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen työpaikoille. Kielto on sittemmin laajentunut koskemaan Keski-Suomen sairaanhoitopiiriä, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiriä sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiiriä. Kielto ei koske JUKO:laisten liittojen jäseniä, eikä näin ollen fysioterapeutteja. 

 

Lisätietoa JUKO:laisista sopimuksista: www.juko.fi
Lisätietoa yksityisen terveyspalvelualan neuvottelutilanteesta: www.terveyspalvelualanunioni.fi  

Kysy lisää:
Suomen Fysioterapeutit ry, toimisto@suomenfysioterapeutit.fi, p. 0207 199 590