Ehdokasesittelyt

Suomen Fysioterapeuttien henkilöjäsenten edustajavaalin äänestysaika on 8.-22.5.2024. Mikäli olet vaalissa äänioikeutettu, saat äänestyslinkin sekä sähköpostitse että tekstiviestinä (mikäli nämä yhteystiedot löytyvät jäsentiedoistasi) äänestysajan käynnistyttyä keskiviikkona 8.5.2024.

Ehdokkaat

Ehdokasesittelyt

2 | Heli Harsunen

Olen naisten terveyteen erikoistunut fysioterapeutti, äitiysfysioterapian edelläkävijä, viittä vaille valmis vireysvalmentaja (NPTI®), kouluttaja ja Akka Health & Education Oy:n toinen akka Espoosta. Taustaltani olen alan vaihtaja ja löytänyt tieni fysioterapiaan kielitieteiden ja teknisen viestinnän parista. Olen ollut liiton edustajiston henkilöjäsen vuosina 2021-2023. Fysioterapeuttiurani ajan asiakaskuntani on koostunut pääasiassa itsemaksavista asiakkaista.

Kolme vuotta sitten kirjoitin ehdokasesittelyyni näin: ”Suhtaudun fysioterapiaan intohimoisesti ja olen ylpeä ammattikunnastamme. Fysioterapiassa minulle tärkeintä on ihminen, hänen voimavaransa ja kokemuksensa. Ihmiskäsityksen lisäksi työtäni ohjaa tutkittu tieto. Toivon, että ennaltaehkäisyn ja kuntoutuksen mahdollisuudet tunnistettaisiin paremmin ja alamme arvostus näkyisi myös sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusten suunnittelussa.” Suurelta osin voin edelleen allekirjoittaa nämä lauseet, mutta rehellisyyden nimissä intohimon vaaliminen on viime vuosina ollut työn ja jopa tuskan alla. Olen toisinaan pohtinut alan vaihtoa, kuten moni muukin kollega. Kuulemani mukaan moni fysioterapeutti kokee työhönsä liittyvää epäoikeudenmukaisuutta, epävarmuutta toimeentulostaan tai on riskissä uupua työolosuhteiden vuoksi. Haluan uskoa, että tilannetta voitaisiin parantaa mm. järjestövaikuttamisen keinoin ja siksi lupauduin ehdokkaaksi näissä vaaleissa.

Ehdokasesittelyt

3 | Sari Hautaviita

Olen espoolainen terveystieteiden maisteri ja työfysioterapeutti, joka työskentelee työterveyshuollossa. Olen Suomen Nivelyhdistyksen hallituksen jäsen ja toimin myös asiantuntijana Suomen Tule ry:ssä.

Kokemukseni sekä yrittäjyydestä ja palkansaajana toimimisesta antavat minulle laajan näkökulman fysioterapeuttien nykytilanteeseen ja tulevaisuuden tarpeisiin.

Ennaltaehkäisyn merkitys ja fysioterapian arvostuksen nostaminen Suomessa ovat minulle sydämen asioita. Työmme fysioterapeutteina on investointi hyvinvointiin, sillä ylläpidämme kaiken ikäisten työ- ja toimintakykyä kustannustehokkaasti ikääntyvässä Suomessa. Tärkeä työmme ansaitsee riittävän korvauksen, ja yhteiskunnan tulisi tukea vaikuttavien, tutkittuun tietoon perustuvien fysioterapiamenetelmien käyttöä.

Me fysioterapeutit pidämme Suomen vahvana ja liikkeessä – äänestä minua tekemään tätä työtä ja jatkokaudelle Suomen fysioterapeuttien edustajistoon.

Ehdokasesittelyt

4 | Päivi Kankaanmäki

Olen valmistunut fysioterapeutiksi 1993 ja työskennellyt niin julkisella kuin yksityiselläkin puolella. Tällä hetkellä toimin palveluntuottajana Hämeenlinnan alueella. Lisäkoulutuksia käyty elämän varrella useampia. Perheeseen kuuluu kolme aikuista tytärtä sekä aviomies. Harrastukset vievät liikkumisen eri muotoihin sekä erinäisiin luottamustoimiin.

Toimin aluevaltuutettuna Kanta-Hämeessä. Sotekenttä on suuressa muutoksessa, kun järjestämisvastuu tuli hyvinvointialueille vuoden 2023 alusta. Kuntoutuksen osalta meillä on paljon annettavaa sosiaali- ja terveyden kentällä. Satsaamalla kuntoutukseen nyt saamme tulevaisuudessa oikeasti säästöjä aikaiseksi. Jotta pystymme tekemään työtämme parhaalla mahdollisella tavalla, on mielestäni yhteistyön eri sote-palveluiden, kuntien, Kelan ja järjestöjen kanssa oltava saumatonta. Näin saamme parhaan lopputuloksen, joka auttaa kuntalaista sekä myös meitä ammattilaisia toimimaan tuloksellisesti. Samalla fysioterapeuttien arvostus lisääntyy. Tsemppiä sinulle kuntoutuksen ammattilainen!

Ehdokasesittelyt

5 | Petri Kettunen

Olen pitkän linjan fysioterapeutti ja olin jo ”aiemmassa elämässä” mukana toiminnassa mm. edesmenneen Kanta-Hämeen Fysioterapeutit ry:n puheenjohtajana sekä liiton hallituksessakin 90-luvun alkupuolella.

Sitten ”mentiin” ja löysin itseni Lähi-Idästä, Saudi Arabiasta, ja viimeiset 24 vuotta Bahrainissa! Kävin tosin Suomessakin, muutamissa koulutuksissa ja jopa Katajanokalla liiton vuosipäivillä, mutta aikataulut oli vaikea sovittaa, joten tällä vuosituhannella jatkokoulutusta olen hakenut paikallisesti Omanista, Dubaista ja Qatarista.

Juuri siitä kulttuureiden monimuotoisuudesta ja erilaisista työskentelytavoista katson voivani tuoda kokemusta ja tietoa jäsenistömme käyttöön jaettavaksi. On monia tapoja päästä samaan päämäärään!

Ehdokasesittelyt

6 | Tomi Korpi

Olen intohimoinen fysioterapeutti ja terveystieteiden maisteri. Edistän fysioterapian asemaa ja näkyvyyttä Suomessa. Suomen Fysioterapeutit ry:n edustajistoon ehdolla ollessani sitoudun varmistamaan, että fysioterapeutit saavat tarvittavat resurssit tarjotakseen parhaan mahdollisen hoidon.

Olen ollut mukana kehittämässä kuntoutuspolkuja ja terapioita, jotka perustuvat tuoreimpaan tutkimustietoon. Jos minut valitaan edustajistoon, aion käyttää ääntäni vaikuttaakseni lainsäädäntöön ja päätöksentekijöihin, varmistaakseni, että fysioterapian merkitys tunnustetaan.

Fysioterapia on kutsumukseni. Jokaisen fysioterapeutin tulee tuntea itsensä arvostetuksi ja pystyä jatkuvaan ammatilliseen kehitykseen. Lupaan äänestäjilleni olla ääni, joka puolustaa fysioterapian etuja ja edistää alan kestävää kehitystä.

Valintani edustajistoon merkitsee sitoutumista yhteisiin tavoitteisiin ja fysioterapian tulevaisuuden rakentamiseen. Olen valmis jatkamaan työtäni edustajistossa ja edistämään fysioterapian ammattikunnan etuja Suomessa.

Ehdokasesittelyt

7 | Anne Kärki

Olen fysioterapeutti ja vapaa tutkija – toimin 2023 marraskuuhun asti erityistutkijana ja yliopettajana Satakunnan ammattikorkeakoulussa. Olen toiminut pitkään fysioterapiakoulutuksen kehittämisessä ja opettajana. Olen osaltani pyrkinyt vaikuttamaan Suomessa fysioterapiakoulutuksen kehittymiseen, jotta koulutus pystyy vastaamaan kansallisiin alan osaamisen tarpeisiin ja erityisesti Fysioterapeuttien Maailmanjärjestön koulutuksen tavoitteisiin. Fysioterapian tutkijana olen tehnyt mm. rintasyöpäleikattujen fysioterapiamenetelmien tutkimusta ja lymfaturvotuksen fysioterapian vaikuttavuuden, käytäntöjen ja kustannusten arviointitutkimusta. Rintasyöpäkuntoutuksen näyttöön perustuva avoin oppimateriaali on työn alla tänä vuonna.

Fysioterapian tulee olla keskiössä sote-palveluissa hyvinvointialueilla ja osana hyte-palveluja niin hyvinvointialueilla kuin kunnissa. Kannan huolta kuntoutuspalveluista, jonka vahvana osana eri ikäisten fysioterapian tulee olla. Murrosvaiheessa on myös yksityinen sektori ja järjestöt, miten tämä sektori edelleen täydentää ja tukee julkista. Uusia epävarmuustekijöitä fysioterapiapalvelutuotannossa on kaikilla toimijatasoilla. Fysioterapeutin työn murros etävastaanottoineen ja kuntoutusteknologian kehitys haastaa edelleen.

Ehdokasesittelyt

8 | Emma Mälkiä

Olen fysioterapia-alan yrittäjä vuodesta 2016 ja ikuinen fysioterapia-alan kehittäjä. Olen pian valmis terveystieteiden maisteri ja olen saanut kunnian toimia erilaisissa luottamustehtävissä fysioterapian saralla Suomen fysioterapeuttien hallituksen varajäsenenä kaudella 2022-2024 ja Suomen äitiysfysioterapeutit ry:n puheenjohtajana vuodesta 2022 lähtien. Lisäksi hankin sote-alalla tarvittavaa talous- ja johtamisosaamista opiskelemalla parhaillaan kauppatieteiden maisteriksi.

Minua ajaa eteenpäin palo kehittää fysioterapiaa niin kentällä kuin hallinnollisella ja rakenteellisella tasolla. Mielestäni Suomen fysioterapeuttien liitossa tehdään tärkeää työtä fysioterapian aseman parantamisen ja saavutettavuuden eteen. Yhteistyössä on voimaa ja haluan olla mukana kehittämässä ja vaikuttamassa fysioterapian tulevaisuuteen!

Ehdokasesittelyt

9 | Pinja Nieminen

Olen fysioterapeutti Lahdesta. Työskentelen Fysios Mehiläisessä ammatinharjoittajana pääasiassa työikäisten parissa ja näiden lisäksi olen mukana kahden taitoluisteluseuran toiminnassa. Erikoisosaamiseni on tuki- ja liikuntaelimistön sekä urheilun parissa. Pidän fysioterapeuttina toimimisessa erityisesti siitä, että pääsen auttamaan ihmisiä ja työ on monipuolista. Haluan löytää kullekin asiakkaalle sopivan hoitopolun, sillä täysin sama sapluuna sopii harvoin kaikille.

Ammatinharjoittaja pääsen laatimaan itse omat aikatauluni, minkä avulla pääsen luomaan itselleni sopivan rytmin tehdä töitä.

Suomen Fysioterapeuttien toiminta on minulle jo entuudestaan tuttua. Olen
ollut mukana laittamassa käyntiin opiskelijaverkostoa edeltävää toimintaa opiskeluaikoinani ja tällä hetkellä kuulun yrittäjätoimikuntaan. Tykkään olla monessa mukana ja kohta nähdäänkin, onko edustajisto seuraava aluevaltaus.

Ehdokasesittelyt

10 | Eveliina Ohtonen

Olen Keravalla asuva 45-vuotias kolmen lapsen äiti. Tällä hetkellä työskentelen Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen kehitysvammavastaanotolla ja olen juuri aloittanut Keusoten luottamusmiehenä. Meneillään olevan kauden ajan olen ollut edustajiston varajäsen ja siinä ominaisuudessa osallistunut kahteen kokoukseen, mikä on ollut mielenkiintoista ja opettavaista.

Olen virallisesti valmistunut fysioterapeutiksi 2007, mutta tehnyt fysioterapeutin töitä vuodesta 2005 lähtien. Sydäntäni lähellä on erityisesti vanhusten sekä kaiken ikäisten kehitysvammaisten fysioterapia ja oikeus kuntoutukseen. Tunnen myös suurta tunteen paloa siihen, että fysioterapeutit asumisyksiköissä, asumispalveluissa, palvelukodeissa ym. saavat tehdä kuntouttavaa työtä eikä hoitotyötä. Haluan työskennellä sen eteen, että fysioterapeuttien arvo ennaltaehkäisevässä kuntoutuksessa tunnistettaisiin ja fysioterapeutteja palkattaisiin riittävästi eri asumisen muodon yksiköihin ja kouluihin. Lisäksi haluaisin vaikuttaa siihen, että kehitysvammaisten lasten kuntoutus onnistuisi koulupäivän aikana opetukseen integroituna.

Ehdokasesittelyt

11 | Emilia Perkkola

Olen syvällinen, innovatiivinen, helposti lähestyttävä sekä aidosti ja läsnäololla ihmiset kohtaava urapolkuni alkutaipaleella oleva fysioterapeutti ja intohimoinen nuori yrittäjä.

Näkemykseni mukaan fysioterapia on kuluneiden vuosien aikana ollut murroksessa ja muutoksessa, joka väistämättä vaatii myös asenteiden sekä toimintatapojen muutoksia. Mikäli visiomme on, että tämän muutoksen ja murroksen keskellä fysioterapian arvostus kasvaa sekä sen vaikutukset yhteiskuntamme hyvinvoinnin tukemiseksi ymmärretään, emme voi tehdä asioita, kuten olemme aina tehneet.

Fysioterapia on täynnä mahdollisuuksia, joten miksi emme vapauttaisi alaamme täyteen potentiaaliinsa. Meidän on rikottava alaamme kohdistuvia uskomuksia ja tehtävä konkreettisia käytännön toimia kohti yhteistä visiota. Se ei riitä, että perustelemme alamme vaikuttavuutta vain korkeimman tahon päättäjille. On vaikutettava ihanneasiakkaisiimme.

Kun annat äänesi minulle, olet valmis konkreettisille käytännön tasolla vaikuttaville muutoksille visiomme toteutumiseksi. Sydämellinen kiitos äänestäsi ja valtavan suuri kiitos luottamuksestasi. ”Usko ja luota siihen, mitä teet!”

Ehdokasesittelyt

12 | Anna Rajala

Valmistuin fysioterapeutiksi vuonna 2008 ja työkokemukseni on julkiselta sektorilta. Tieni on sittemmin vienyt yhteiskuntatieteisiin, mutta fysioterapia kulkee aina mukanani. Väittelin tohtoriksi vuonna 2021 aiheenani fysioterapiaetiikka.

Työskentelen tällä hetkellä tutkijana sekä Tampereen yliopistossa että Taideyliopistossa. Tutkimukseni asettuu fysioterapian yhteiskuntatieteisiin sekä filosofian ja politiikan tutkimukseen, ja olen muun muassa tutkinut inkontinenssia, suolistosairauksia ja muistisairauksia yhteiskunnallisesta näkökulmasta. Olen myös mukana toimittamassa psykofyysisen fysioterapian oppikirjaa, jonka kustantaa Duodecim.

Minulle on tärkeää, että fysioterapian mahdollisuuksia arvostetaan osana yhteiskuntaa ja sen hyvinvointia. Tässä on olennaista, että myös fysioterapeutit voivat kokonaisvaltaisesti hyvin.

Ehdokasesittelyt

13 | Saana Saarimäki

Olen Etelä-Pohjalaisella sisulla varustettu tuore fysioterapeutti Tampereelta, joka nauttii elämän pienistä iloista, kuten kevään ensimmäisistä lehdistä, auringonsäteistä veden pinnalla sekä kimmeltävästä lumesta ja lämpimästä kaakaosta – erityisesti kermavaahdolla.

Fysioterapian kentällä kiinnostuksen kohteissani on etenkin lasten ja nuorten sekä neurologinen fysioterapia, joista jälkimmäistä tällä hetkellä työssäni toteutan.

Fysioterapeuttina olen innokas itseni kehittäjä ja otankin mielelläni vinkkejä ja neuvoja vastaan. Olen utelias ja haluan oppia paljon uutta asioista, joista en vielä kovasti tiedä. Uskon, että kysymysten ja oma-aloitteisuuden avulla pääsee perille itselle tuntemattomista asioista ja ilmiöistä. Mielestäni lisäkouluttautuminen on hyvin merkittävä osa jokaisen fysioterapeutin ammattitaidon kehittymistä, ja siksi onkin tärkeää saada siihen mahdollisuuksia tilanteesta riippumatta.

Kuten kaikki tiedämme, jokainen henkilö hyötyy fysioterapiasta. Siksi koen tärkeäksi, että fysioterapian täytyy olla mahdollista kenelle tahansa.

Ehdokasesittelyt

14 | Teija Sorri

Laaja työelämäkokemukseni on karttunut eri sosiaali- ja terveydenhuollon sektoreilla ammattikuntamme edustajana. Tutuksi ovat tulleet fysioterapeutin työ terveyskeskuksessa ja erikoissairaanhoidossa, kylpylässä ja sosiaalitoimessa perhekuntoutuksen laatupäällikkönä sekä sivutoimisena ammatinharjoittajana.

Sosiaali- ja terveysalan lehtorina olen 14 vuotta saanut ohjata osaamisen kehittymistä eri ikäisten ihmisten toimintakyvyn edistämisessä ja ergonomiaosaamisessa. Opetustyöni keskiössä ovat olleet myös yrittäjyys ja hyvinvointiteknologia. Toisinaan opiskelijat ohjaavat minua ja niinhän se yhdessä oppiminen parhaimmillaan sujuukin.

Asioiden perusteellinen selvittely on kiehtovaa. Ehkä juuri siksi viimeistelen väitöskirjaani johtajuudesta. Toivottavasti tutkimustulosta hyödynnetään työelämässä matkalla kohti empaattisempaa ja kaikki toimijat huomioivaa johtajuutta.

Tavoitteen asettaminen on meille kaikille varsin tuttua. Nyt haluan olla mukana toimintaamme ohjaavien, yhdessä asetettujen arvojen ja tavoitteiden mukaisessa työskentelyssä. Ammattikuntamme ja paremman työelämän puolesta haasteet mahdollisuutena vastaanottaen.

Ehdokasesittelyt

15 | Anna Troberg

Fysioterapeuttien asiantuntijuuden näkyväksi tekeminen ja meidän monipuolisen osaamisen hyödyntäminen laajasti sote-palveluissa ovat minulle tärkeitä asioita. Suomen fysioterapeuttien edustajistossa tarkastelisin asioita suorien henkilöjäsenten, julkisten palveluiden ja  palkansaajien näkökulmasta.

Oma työhistoriani on julkiselta puolelta. Viimeiset 8 vuotta olen ollut geriatrisen kuntoutuksen ytimessä ensin sairaalan kuntoutuspäällikkönä ja nyt hyvinvointialueille siirtymisen myötä vastaan Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen Ikääntyneiden palveluiden kuntoutuksen kokonaisuuden kehittämisestä. Koulutukseltani olen Fysioterapeutti YAMK sekä valtiotieteiden maisteri Sosiaali- ja terveystutkimuksen ja johtamisen maisteriohjelmasta.

Fysioterapeutin identiteettiin kiinnittyy vahvasti itsensä kehittäminen. Suomen fysioterapeuteissa olen Erikoisasiantuntijaneuvoston puheenjohtaja ja sitä kautta päässyt näkemään hienoja urakehityspolkuja. Mielestäni Suomen Fysioterapeuteilla on merkittävä rooli fysioterapeuttien osaamisen näkyväksi tekemisessä ja haluan olla osaltani mukana tämän tärkeä asian edistämisessä.

Ehdokasesittelyt

16 | Meri Turtola

Valmistuin fysioterapeutiksi Savonia-ammattikorkeakoulusta vuonna 2021. Sen jälkeen olen työskennellyt monipuolisesti fysioterapeutin tehtävissä perusterveydenhuollossa, erikoissairaanhoidossa, yksityisellä puolella sekä opiskelijaterveydenhuollossa. Jo opiskeluaikana osallistuin aktiivisesti fysioterapeuttien, erityisesti fysioterapeuttiopiskelijoiden, etujen ajamiseen, sillä toimin mm. yhtenä ensimmäisistä opiskelijaedustajista Suomen Fysioterapeuttien liiton hallituksen kokouksissa vuosina 2019 ja 2020.

Olen fysioterapeutin uralla vielä melko tuore tapaus, ja uskoisin tuovani raikkaan näkökulman edustajistoon. Fysioterapia, sen tarve ja toteutus, on murroksessa ja uskon tulevaisuudessa fysioterapeuttisen osaamisen korostuvan entistä enemmän, mutta myös tarpeen uudenlaisille ratkaisuille työelämässä sekä terveydenhuollossa kasvavan. Mielestäni poikkitieteellinen sekä korkeakoulujen välinen yhteistyö olisi erityisen tärkeää koulutuksen tason ja näyttöön perustuvan fysioterapian takaamiseksi. Työelämässä jaksamisen tuki, työn arvostus ja toimiva johtaminen tukevat osaavien ammattilaisten pysymistä alalla ja näitä teemoja pidänkin erityisen tärkeinä meidän fysioterapeuttien etujen ajamisessa.

Ehdokasesittelyt

17 | Kirsi Töyrylä-Aapio

Olen koulutukseltani fysioterapeutti ja terveystieteiden maisteri, pääaineinani olivat terveyskasvatus ja terveyden edistäminen. Minulla on myös johtamisen erikoistutkinto.

Fysioterapeuttina minulla on kokemusta sekä yksityisen sektorin palkansaajana että ammatinharjoittajana. Selkäliiton palveluksessa olen ollut 20 vuotta, aluksi asiantuntijana ja nykyisin toiminnanjohtajana. Vaikutan tällä hetkellä myös Tuki- ja Liikuntaelinliitto Tule ry:n sekä Liikuntatieteellisen Seuran hallituksissa.

Haluaisin fysioterapeuttien näkevän oman työnsä tärkeyden yhteiskunnallisten haasteiden, kuten liikkumattomuuden ja ihmisten heikentyvän toimintakyvyn, ratkaisijoina. Asiakkaan omien ajatusten herätteleminen siihen, kuinka omaa hyvinvointia ja toimintakykyä voi itse lisätä, on tärkeää.

Fysioterapeuteilla on mahdollisuus ja taidot työssään kannustaa ihmisiä terveellisten elämäntapojen pariin ja pitämään huolta toimintakyvystään.

Haluan olla mukana edistämässä fysioterapeuttien ammatillista osaamista ja asemaa terveydenhuollossa ja yhteiskunnassa. Näin vaikutamme siihen, että suomalaiset pysyvät toiminta- ja työkykyisinä ja eläköityessään ovat aktiivisia kansalaisia.