Omakanta – potilastiedon arkisto

Potilasasiakirjat ovat valtakunnallisessa Potilastiedon arkistossa (Kanta-arkisto). Omakanta on tietoturvallinen palvelu, josta jokainen suomalaisen henkilötunnuksen omaava, yli 18-vuotias kansalainen voi nähdä omat potilastietonsa. Palveluun kirjaudutaan pankkitunnuksilla, sähköisellä henkilökortilla tai mobiilivarmenteella.

Valtakunnallisesta palvelusta on etua, jos liikkuu esimerkiksi eri puolilla maata tai jos käyttää useampien terveydenhuollon palvelunantajien palveluita. Potilastiedon arkiston avulla tiedot ovat käytettävissä terveydenhuollon yksiköissä, jotka tarvitsevat niitä potilaan hoidossa.

Potilastiedon arkisto parantaa tiedonkulkua. Sieltä löytyy mm. aiempia tutkimustuloksia, joiden avulla voidaan välttää turhia toimenpiteitä. Se mahdollistaa myös kitkattomat hoitoketjut kaikkien toimintayksiöiden välillä.

Potilas voi seurata omia terveystietoja Omakannasta. Potilas myös päättää, kuka voi käyttää hänen potilastietojaan. Terveystietojen ajantasaisuus ja suojattu tiedonsiirto lisäävät potilasturvallisuutta. Ammattilaiset kirjautuvat Omakantaan varmennekortilla. Järjestelmän lokitietoja myös seurataan.

Potilastiedon arkistoon liittyvällä terveydenhuollon palvelujen antajalla tai itsenäisellä ammatinharjoittajalla on oltava voimassa olevat asianmukaiset luvat tai ilmoitukset sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen antajana toimimiseen.

Lisätietoa:

» https://www.kanta.fi/ammattilaiset