Polven tekonivelleikkaus

Lyhyen osastojakson fysioterapiakirjaus

Esimerkki: POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS

Diagnoosi

ICD 10 polven nivelrikko

Hoidon syy

Vasemman polven tekonivelleikkauksen jälkitila

Esitiedot

Potilaalle on tehty suunnitellusti vasemman polven tekonivelleikkaus nivelrikon vuoksi eilen x.x.2018. Toimenpiteen jälkeen potilaalla on lupa varata vasemmalle alaraajalleen sekä liikuttaa leikattua polveaan vapaasti. Katso tarkempi toimenpideteksti KIR-näkymältä.

Potilas asuu puolisonsa kanssa yksitasoisessa omakotitalossa. Ulko-ovella on muutama porras. Hän on aktiiviliikkuja ja eläkkeellä. Kts. tarkemmat tiedot KIR-näkymältä.

Toimintakyky

Siirtyminen vuoteesta ja vuoteeseen

Ensimmäisenä postoperatiivisena päivänä potilas pääsee omatoimisesti vuoteesta ylös ja takaisin vuoteeseen.

Käveleminen

Potilas kävelee sujuvasti kyynärsauvojen tuella tasaisella noin 50 metrin matkan. Porraskävely sujuu omatoimisesti steppilaudan avulla arvioituna. Leikatun polven paksu sidos estää kävelyssä vielä normaalia polven liikettä ja askelluksen rullausta.

Polvinivelen liikkuvuus

Istuen vasemman polven aktiivinen liikerata on 35o-90O, passiivisesti polvi ojentuu suoraksi. Polven sidos, turvotus ja kivut rajoittavat polven liikkuvuutta.

Polven ojentajalihasten toiminta

Vasemman polven ojentajalihasten (M. Qudriceps femoris) aktivoituminen on napakkaa, mutta selinmakuulla polvea aktiivisesti rullan päältä ojentaessa vajausta jää noin 20o.

 

Hoidon suunnittelu

Hoidon tavoitteet

Potilas kuntoutuu omatoimisesti kyynärsauvoilla käveleväksi huomioiden leikkauksen asettamat rajoitteet. Kotiutumisen tavoiteajankohta huomenna.

Potilas oppii tekemään kotiharjoitusliikkeet oikealla tavalla, jotta leikatun polven kuntoutuminen edistyy tavoitteiden mukaisesti.

Suunnitelma

RF430 Monialainen yhteistyö

Potilaalle on annettu keskussairaalan fysioterapeutin yhteystiedot, mikäli kuntoutumisen suhteen tulee kotona kysyttävää.

Jatkossa potilaalla on kontrolli 2-3 kk:n kuluttua leikkauksesta sovitun hoitoketjuprotokollan mukaan.

 

Hoidon toteutus

Kuntoutus

RF210 Fysioterapeuttinen ohjaus ja neuvonta

Potilaalle on annettu polven tekonivelleikatuille tarkoitettu kirjallinen opas ja ohjattu oppaan sisältämät liikeharjoitukset. Näitä liikeharjoituksia on ohjattu tekemään säännöllisesti oppaan ohjeiden mukaan päivittäin ja olemaan liikkeellä kuormitusta asteittain lisäten. Potilas on motivoitunut harjoitteluun. Kyynärsauvojen käyttöä on suositeltu, kunnes kävely on kivutonta. Turvotuksen hoidoksi on ohjattu kylmän käyttö sekä kohoasento. Autolla ajamista on ohjattu välttämään voimakkaan kipulääkityksen ja apuvälineiden käytön ajan.

Lisäksi potilaan kanssa on keskusteltu vesiliikunnan, kuntopyöräilyn ja voimaharjoittelun aloittamisesta.