Fysioterapeuttien palkoista kertyy tietoa Tilastokeskuksen palkkatilastojen kautta. Kattavimmat tiedot saadaan kuukausipalkalla työskentelevien palkoista. Vuoden 2023 palkkatilastot on julkaistu syksyllä 2024.
Tilastointitapa on muuttunut hyvinvointialueiden aloittamisen myötä ja nykyinen palkkatilasto kattaa paikallishallinnon kuukausipalkkalaiset, jotka jaotellaan kunnalla ja hyvinvointialueilla työskenteleviin. Palkkatilastot kattavat 316 kunnalla ja 3 396 hyvinvointialueella työskentelevän tiedot. Yksityisen sektorin osalta palkkatilastoissa on 1 855 kuukausipalkalla työskentelevän fysioterapeutin palkkatiedot. Yksityisen sektorin osalta tilastoidaan myös tuntipalkalla työskentelevien keskiansiot. Vuonna 2023 yksityisen sektorin tuntipalkkatilastossa oli sadan fysioterapeutin tiedot. Kuntasektorin tuntipalkkatilastosta fysioterapeutin tietoja ei löydy. Tuntipalkalla työskenteleminen on kuntasektorilla harvinaista.
Vuonna 2023 säännöllisen työajan ansion mediaanipalkka oli kunnalla työskentelevien fysioterapeuttien osalta 2 872 euroa ja hyvinvointialueilla työskentelevien osalta 3 024 euroa. Yksityisen sektorin osalta mediaanipalkka oli 2 967 euroa. Alimman tulokymmenyksen eli vähiten ansaitsevien ja ylimmän tulokymmenyksen eli eniten ansaitsevien palkat löytyvät alla olevasta taulukosta. Paikallishallinnon osalta tilastoidaan erikseen myös tiedot työfysioterapeuttien ja vastaavien fysioterapeuttien palkoista. Erilaisten ammattiluokitusten vuoksi näitä tietoja ei löydy yksityisen sektorin palkkatilastoista. Palkkatilastoista voit lukea lisää täältä.
Fysioterapeuttien säännöllisen työajan ansiotasot kuukausipalkkaa saavilla vuonna 2023
Tilastokeskuksen tietojen perusteella fysioterapeuttien mediaanipalkka on noussut vuosien 2010–2022 aikana yksityisellä sektorilla 20 prosenttia ja julkisella sektorilla 17 prosenttia. Muilla sote-aloilla palkkakehitys on ollut melko samanlaista. Esimerkiksi sairaanhoitajilla säännöllisen työajan ansion mediaanipalkka on samalla ajanjaksolla noussut kuntasektorilla 19 prosenttia ja yksityisellä sektorilla 16 prosenttia. Kuluttajahintaindeksi4 on noussut vuosien 2010 ja 2022 välillä 23 prosenttia, joten sote-ammattilaisten palkkakehitys ei ole riittänyt ostovoiman säilyttämiseen. Palkkakuopan korjaamiseksi tehtyjen palkkaohjelmaratkaisujen vaikutukset ansiotasoon nähdään vasta 2020-luvun toisella puoliskolla.
Fysioterapeuttien säännöllisen työajan ansion mediaani ja 1. ja 9. desiili kuntasektorilla ja yksityisellä sektorilla vuosina 2006–2023
Palkkaerot eniten (9. desiili) ja vähiten (1. desiili) ansaitsevien fysioterapeuttien välillä ovat kuntasektorilla varsin pienet (n. 500 €), mutta yksityisellä sektorilla varsin suuret (n. 1 200 €). Yksityisen sektorin palkkaerot ovat kuntasektoria suurempia todennäköisesti sen vuoksi, että moni yrittäjä nostaa omasta yrityksestään palkkaa, joka on luonnollisesti korkeampi kuin rivityöntekijällä. Julkisen sektorin palkoissa ei puolestaan ole mukana johtajia tai esihenkilöitä. Vuodesta 2023 alkaen kuntasektorin palkkauksessa tarkastellaan vain hyvinvointialueilla työskentelevien palkkoja. Sote-uudistuksen myötä palkkatietojen perusjoukko on muuttunut, joten tiedot eivät ole täysin vertailukelpoisia vuosien 2022 ja 2023 välillä.
StatFin / Paikallishallinnon palkat / 11ai — Paikallishallinnon kuukausipalkat ammateittain (Kevan nimikkeistö), 2023
StatFin / Yksityisen sektorin kuukausipalkat / 14tr — Yksityisen sektorin kuukausipalkkaisten ansiot ammattiluokituksen (AML 2010) mukaan, 2023
StatFin / Yksityisen sektorin tuntipalkat / 14tw — Yksityisen sektorin tuntipalkkaisten ansiot ammattiluokituksen mukaan, 2023
Erityisasiantuntija
(yksityinen sektori, kirjaaminen)
p. 045 7884 3359
emmi.aalkivi@suomenfysioterapeutit.fi