Case 1: Kohtaaminen

Asiakkaan kohtaaminen sisältää dialogisuuden, yhteisymmärryksen ja vuorovaikutuksen. Tapausesimerkki kohtaamisesta kertoo painonhallintaan pyrkivästä siivoojasta, joka on toista kertaa fysioterapeutin ohjauksessa.

Asiakas on tehnyt kävelylenkkejä 2 kertaa viikossa noin 45 minuuttia kerrallaan. Fysioterapeutti on keskustellut hänen kanssaan ruokavaliosta ja ruokailurytmistä. Asiakas tavoittelee maltillista painonpudotusta. Hän polkee kuntopyörää ja fysioterapeutti seuraa sykettä. Asiakas polkee parikymmentä minuuttia, jonka jälkeen terapeutti ohjaa hartiaseudun venyttelyjä. Asiakas polkee kuntopyörää ja fysioterapeutti seuraa sykettä:

Fysioterapeutti: Tavoitellaan tota 120-130 syketasoa. Sillä sykkeellä rasva palaa. Tuntuuko tälle kun kävelet?

Asiakas: Ei kyllä oo näin hiki.

Fysioterapeutti: Tällä teholla pitäis mennä, ja vähintään puolen tunnin ajan. Millaisia lenkkejä oot tehny?

Asiakas: Suunnilleen kolmen vartin lenkki pari kertaa viikossa.

Fysioterapeutti: Jos pystyisit tällä tahdilla polkemaan, niin rasitustaso on riittävä.

Asiakas polkee parikymmentä minuuttia, jonka jälkeen terapeutti ohjaa hartiaseudun venyttelyjä.

Asiakas: Selkä on ollut nyt muutaman viikon ajan aamuisin niin kipeä, että on pitäny Buranan voimin lähtee töihin.

Fysioterapeutti: Ai jaa… Jos et jaksa koko lenkkiä tolla aiemmalla teholla niin sitten voit tehdä intervallina. Eli ottaa sellaisia muutaman minuutin spurtteja ja sitten välillä kävellä sillä omalla reippaalla tahdilla.

Asiakas: Pitäskö tota selkää käydä näyttämässä lääkärille? Työkaverin pitää viedä jätesäkit roskikselle kun en pysty niitä kantamaan.

Fysioterapeutti: Kun paino putoaa, selkävaivatkin voi helpottaa. Nyt on vaan tärkeetä, että pidät lenkillä sellaisen rasitustason että on kunnolla hiki. Laitat vaikka saunan lämpiämään, ni on mukava sit lenkiltä mennä löylyyn.

Fysioterapeutti: Seuraavalla kerralla katotaan sitten vähän lihasvoimaharjoittelua. Kun lihasta on enemmän niin elimistö kuluttaa myös enemmän.

Fysioterapeutin kirjaus: Paino laskusuunnassa, asiakas tyytyväinen tilanteeseen. Kannustettu asiakasta säännölliseen aerobiseen liikuntaan, annettu ohjeistusta hartiaseudun lihaksiston venyttelyyn.

Mitä ajatuksia ja mahdollisia arjen kokemuksia käsite sinussa herättää? Kohtasiko fysioterapeutti mielestäsi aidosti asiakkaan? Osallistu keskusteluun kommentoimalla alle. Kommentointi näkyy ja on käytössä vain kirjautuneille sivuston käyttäjille.

Kohtasiko fysioterapeutti mielestäsi aidosti asiakkaan?

Kyllä
Ei