Case 5: Fysioterapeutin vaitiolo

Herra Virtanen asuu yksin rintamamies -talossa. Kolmekerroksisen talon pesutilat ovat kellarissa. Ylimpään kerrokseen hän ei ole enää huimauksen vuoksi kiivennyt, vaan makuutila on tehty keskikerrokseen.

Herra Virtasen tytär asuu lähellä ja auttaa isäänsä päivittäisissä toimissa, kuten siivouksessa ja peseytymisessä.

Lääkäri on tehnyt fysioterapialähetteen tyttären pyynnöstä. Tytär on huolissaan hiljaiseksi muuttuneesta isästään, joka vaikuttaa kivuliaalta ja pelokkaalta. Fysioterapeutin käynnin tarkoituksena on kartoittaa kotona liikkumista, apuvälinetarvetta ja kotona selviytymistä.

Kotikäynnillä herra Virtanen kertoo fysioterapeutille kaatuneensa. Hän on loukannut hieman jalkaansa. Kaatumisia tapahtuu herran mukaan viikoittain. Hän kertoo sekavasti arjessa selviytymisestään ja suhtautuu käyntiin epäilevästi.

Käynnin aikana herra Virtanen ottaa kahdesti särkylääkettä jalkakipuun. Hän kieltää fysioterapeuttia kertomasta asiasta tyttärelle tai lääkärille, koska pelkää joutumista hoitokotiin.

Tytär soittaa myöhemmin fysioterapeutille ja kysyy arviota isästään. Tämä päättää olla kertomatta. Toimiko fysioterapeutti oikein?

Oliko fysioterapeutit vaitiolo oikein?

Kyllä
Ei